Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru pišu EU, Šemso Tanković protiv

Klub zastupnika nacionalnih manjina u hrvatskom saboru poslat će ovih dana pismo Europskoj komisiji i pojedinim članicama EU-a kako bi ih upoznali s odlukom Ustavnog suda koji je u petak ukinuo novi model izbora manjinskih zastupnika, piše Vjesnik. Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin za Vjesnik je izjavio da je riječ o prvom koraku koji će on i njegovi kolege poduzeti, nezadovoljni činjenicom da je četiri mjeseca prije izbora manjinama s udjelom u stanovništvu Hrvatske manjim od 1,5 posto uskraćeno da prvi put, uz opće, imaju i dodatno pravo glasa i da je Srbima onemogućeno da svoja zajamčena tri zastupnika biraju putem općeg prava glasa.

Radin nije objasnio što manjinski zastupnici očekuju od Bruxellesa i nekih europskih zemalja, budući da je odluka Ustavnog suda konačna, no podsjetio je da je poštivanje prava manjina bio jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Radin je u petak najavio i podnošenje tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kao i predlaganje izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kako njegovim sucima više ne bi mogli biti birani bivši političari.

Jasno je na koga je pritom ciljao, jer spornu odluku Ustavnog suda pripremio je sudac Mato Arlović, nekad visoki SDP-ov dužnosnik.

Međutim, pismo neće potpisati svih osam članova Kluba nacionalnih manjina, jer mu se otvoreno protivi zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Šemso Tanković. On već dulje vrijeme unutar Kluba ima svojevrstan disidentski položaj, pa se, uz ostalo, protivio uvođenju novog načina izbora manjinskih zastupnika, smatrajući da se njima favorizira Srbe i Talijane u odnosu na ostale manjine.

“Žao mi je što je odlukom Ustavnog suda po inerciji suspendirano dvostruko pravo glasa, ali to pitanje će se riješiti i bez Bruxellesa”, izjavio je Tanković.

Tanković već dulje vrijeme unutar Kluba ima svojevrstan disidentski položaj, Radinu i zastupnicima srpske manjine, predvođenima Miloradom Pupovcem, predbacuje da su preuzeli vođenje Kluba zastupnika, a ne može im zaboraviti ni to što su 1997. sudjelovali u izglasavanju ustavnih promjena kojima su iz preambule Ustava iz popisa manjina bili izbačeni Bošnjaci (tada pod imenom Muslimani) i Slovenci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*