Zastupnički dom danas odlučuje izboru Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Neposredno pred sjednicu ovog doma održat će se sjednica Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na čijem će dnevnom redu biti razmatranje podobnosti i davanje mišljenja – preporuke za potvrđivanje Vjekoslava Bevande za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 5. siječnja donijelo jednoglasnu Odluku o imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH donijelo je ovu odluku nakon što su čelnici šest stranaka (SDA, SDPBiH, HDZBiH, HDZ 1990, SNSD i SDS) krajem prosinca postigli dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH – 15 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

Bariša Čolak, član vodstva HDZ-a BiH i aktualni ministar pravde BiH, novinarima je u Sarajevu jučer izjavio kako ne dvoji ni trenutka da će Vjekoslav Bevanda biti potvrđen za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Čolak je ovu izjavu potkrijepio činjenicom da su lideri bh. političkih stranaka postigli suglasnost o ovom pitanju. On, međutim, nije želio govoriti o tome tko će iz redova HDZ-a BiH biti imenovan na ministarske i zamjeničke pozicije u Vijeću ministara jer, kako je rekao, želi sačekati odluke tijela stranke.

Upitan da prokomentira sukob koji je posljednjih dana aktuelan između SDA i SDP-a, Čolak je kazao da će se sve to riješiti te da trenutna situacija ne bi trebaa ugroziti formiranje Vijeća ministara.

“Svi su svjesni zastoja koji smo imali u proteklih više od godinu dana i mislim da će se sve to riješiti kompromisom u duhu sporazuma koji je već potpisan”, rekao je Čolak.

Ako ne bude “zapinjanja” u procesu provjere kandidata za ministarske i zamjeničke pozicije koje će provesti Središnje izborno povjerenstvo i Sipa, Čolak očekuje završetak procesa formiranja Vijeća ministara krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca.

Podršku imenovanju Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH najavio je u izjavi Feni Mirsad Đugum, šef Poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu PSBiH.

– Savez za bolju budućnost, kao najjača opozciona stranka, podržat će imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ali, naš stav prema novom Vijeću ministara zavist će od onoga što će oni stavljati u proceduru i onoga što treba ići na dobrobit BiH i njenih građana, kazao je on.

Đugum je dodao da će ova stranka podržati sve što će ići na dobrobit građana i ubrzanje euroatlantskog puta BiH, dok će biti izuzetno jaka opozicija svemu onome što nije u interesu građana, te svemu onome što je u funkciji daljnjeg opstruiranja rada Vijeća ministara BiH a što ima negativne posljedice po građane i državu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*