Zastupnički dom PSBiH podržao prijedlog zakona o popisu stanovništva

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici u drugom čitanju podržao Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine. Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu u prvom krugu glasovanja, u drugom krugu je za predloženi zakon je glasovalo 19 poslanika, 12 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, zastupnici su se izjasnili o uloženim amandmanima i nisu prihvatili ni jedan od njih.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da se građani BiH mogu, ali i ne moraju izjasniti o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti. Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim razinama sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tekstu je i odredba da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom, i da se kao mjesto unosa, obrade i kontrole popisnica utvrđuje Istočno Sarajevo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*