Zatražen pritvor za Nihada Bojadžića kojeg treća optužnica tereti za zločin u Jablanici

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je da Nihadu Bojadžiću, optuženom za ratni zločin protiv stanovništva i ratnih zarobljenika na području Jablanice, bude određen pritvor zbog sumnje da bi mogao pobjeći u Srbiju, čiji je državljanin.

Tužiteljica Dinka Omerović obrazložila je da optuženi ima “jake rodbinske veze i imovinu u Srbiji” te da bi u slučaju bijega bio financijski osiguran.

Braniteljica optuženog Edina Rešidović ocijenila je da je prijedlog Tužiteljstva bez osnova, jer je Bojadžić u pritvoru već više od tri godine zbog kaznenog postupka za napad na selo Trusina.

Optuženi se obratio Sudskom vijeću rekavši da je on o kaznenom postupku i uhićenju bio “obaviješten tri dana unaprijed” i da nikada nije imao namjeru pobjeći. “Najviše volim Bosnu i Hercegovinu. Bio sam spreman da za nju dam život, i sumnja da bih pobjegao vrijeđa me kao čovjeka”, rekao je Bojadžić.

Uhićen je u studenom 2009., a u rujnuu naredne godine počelo je suđenje za zločin u selu Trusina počinjen 1993. za koji je optužen s još petoricom pripadnika Armije BiH.

Tužiteljstvo BiH je u prosincu 2011. protiv Bojadžića podiglo novu optužnicu, za zločine u Jablanici počinjene 1993., a u travnju ove godine i treću, kojom su mu također na teret stavljeni zločini u Jablanici.

Prijedlog za određivanje pritvora podnesen je nakon što je podignuta treća optužnica protiv Bojadžića, koji je optužen kao nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Stožeru Vrhovnog zapovjedništva ABiH.

Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru, prenosi BIRN – Justice Report.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*