Zatraženo formiranje Republike Vojvodine

Nekoliko nevladinih organizacija, političkih stranaka i pojedinaca iz Vojvodine zatražili su potporu javnosti za preuređenje Srbije u saveznu državu, u čijem bi sastavu bile Republika Srbija i Republika Vojvodina, javljaju vojvođanski mediji.

Pojam autonomije istrošen je i devastiran i zato je potreban novi povijesni dogovor Srbije i Vojvodine o rekonstrukciji države, prema kojem bi buduću SRS činile dvije ravnopravne federalne jedinice, Republika Srbija i Republika Vojvodina, izjavili su na konferenciji za novinare Živan Berisavljević i Đorđe Subotić, predlagatelji ideje. Za 1. travnja najavljena je konvencija na kojoj će biti zatražena podrška javnosti za deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije.

Među podupirateljima ideje nalaze se Vojvođanski klub, Helsinški odbor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Vojvođanska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Crnogorska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Inicijativa je izazvala revolt pripadnika ekstremističkog pokreta Naši, koji su na nju odgovorili paljenjem vojvođanske zastave u Zrenjaninu željevši pokazati, kako su poručili, kakvo je stajalište srpskog naroda o prijedlogu autonomaša za formiranje Republike Vojvodine. Pozvali su građane da se uključe u uništavanje antiustavnih separatističkih simbola i upozorili zagovornike ideje o stvaranju Republike Vojvodine da im to neće biti dopušteno ni pod koju cijenu.

4 Comments

  1. A zašto da ne?Po uzoru na Republiku Srpsku i Vojvodina će biti Republika.RS je otvorila vrata Kosovu , Vojvodini a i Sandžaku.Pravo pitanje je: da li se isplatilo??

    • sunarodnjak moj Sandzak vratit pod okrilje BiH,nema nam druge nego opet ginut,do jake Bosanskohercegovačke drzave,bez genocidne!

  2. Poštovani Senade, lako je fantazirati o “vracanju Sandzaka” (ako je ikada i bio) u sastav BiH. Medjutim, ako se dirne u medjudrzavne granice, mozete li zamisliti kakve ce onda one jednoga dana izgledati? U kojoj drzavi ce viti danasnja RS i Hercegovina? Ako itko na ovom podrucju ima razloga zalagati se za ocuvanje medjunarodno priznatih granica, onda su to Bosnjaci. Ne mozete, na jednoj strani, inzistirati na ocuvanju cjelovitosti BiH, a na drugoj se nadati da ce se Srbija i Crna Gora odreci Sandzaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*