Zatraženo osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku

Sudionici okruglog stola o temi “Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH – stanje i perspektive”, koji je u Mostaru održan u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS), zatražili su da se u okviru BHRT-a osnuje RTV kanal na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, koji bi se financirao iz RTV pretplate, u kojoj participira i hrvatski narod.

Sudionici skupa još jednom su ponovili da je Zakon o javnom RTV sustavu, koji se već godinama provodi, diskriminatorski, jer Hrvati, poput druga dva konstitutivna naroda, nemaju RTV kanal na svom jeziku.

– Kako je Ustav BiH definirao BiH kao državu Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa ostalima) i građana BiH, jasno proizlazi i pravo na jezik i informiranje na materinjem jeziku svakog od konstitutivnih naroda, a što aktualni Zakon o Javnom RTV sustavu ne poštuje, priopćeno je iz HNS-a nakon okruglog stola.

Sudionici okruglog stola, koji je održan u okviru obilježavanja 18. godišnjice Hrvatske Republike Herceg Bosne, podsjećaju da postojeći Zakona o Javnom RTV sustavu BiH podrazumijeva postojanje tri javna servisa – na nivou BiH, te dva entitetska, što za Hrvate u BiH nije prihvatljivo, te traže formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, jednom od sjedišta Vlade Federacije BiH.

– Navedeno treba realizirati u skladu sa Odlukom Doma naroda od 17. rujna 2006. godine, Zaključku Doma naroda Parlamentarne skupštine od 17. rujna 2008. godine kojim se obvezuje Vijeće ministara da odmah pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, unutar Javnog RTV sustava BiH, na osnovu odredaba Zakona, te Zaključku Vijeća ministara od 7. listopada 2008. godine i elaboratu koji je prema ovim zaključcima izradilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, jedan je od zaključaka okruglog stola.

Sudionici skupa su, također, zatražili da se, ukoliko za to ne bude političke volje u Parlamentarnoj skupštini BiH, zakonsko rješenje nametne na osnovi ovlasti OHR-a, a posebno uzevši u obzir da su i dosadašnja zakonska rješenja kada je riječ o Javnom RTV sustavu nametana od OHR-a.

Također, na okruglom stolu je zaključeno da je postojećim javnim medijima koji program emitiraju na hrvatskom jeziku potrebno osigurati uvjete za rad i pretpostavke za njihov razvoj.

– S tim u vezi zadužuju se svi službenici i nositelji izvršne vlasti u BiH iz reda stranaka koje čine HNS da učine maksimalan napor u očuvanju i razvoju Radija Herceg Bosne, televizijskih stanica i lokalnih radio stanica, kao segmenta društvenog života od nacionalne važnosti za hrvatski narod u BiH, zaključeno je na okruglom stolu.

1 Comment

  1. PITAJ IVU MIRU JOVIĆA I HDZ BiH jer njihova je ideja bila tv na hrvatskom jeziku.HDZ je obečavao puno i koliko su obečavali u zadnji 20 godina a mediji se gase po večinskim prostorima Hrvata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*