Zatvaranje OHR-a u BiH počinje već u travnju!?

Proces gašenja Ureda visokog predstavnika (OHR) mogao bi početi već u travnju, kada se očekuje da za Bosnu i Hercegovinu stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), doznaje sarajevski Dnevni avaz iz diplomatskih izvora. Izvori lista tvrde da će stupanjem na snagu SSP, BiH konačno moći aplicirati za članstvo u Europskoj uniji, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR-a.

Budući da su u Parlamentu BiH nedavno usvojeni zakoni o državnoj pomoći te o popisu pučanstva, da bi SSP stupio na snagu, od bh. vlasti se faktički još očekuje da usklade Ustav BiH s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno da implementiraju presudu Suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić – Finci”.

Prethodno će, međutim, biti nužno usvojiti državni proračun te Globalni fiskalni okvir za period 2012.-2014. kako se ne bi dovela u pitanje makrofinancijska pomoć za BiH u iznosu od 100 milijuna eura, zbog čega na bh. vlasti već sada pritisak rade specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton te povjerenik EU za proširenje Štefan Fule.

Budući da je pitanje okončanja supervizije za Brčko Distrikt skoro riješeno, jer se krajem svibnja upravo ova odluka očekuje na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), kako tvrde diplomatski izvori, za gašenje OHR-a bit će još nužno ispuniti ključni uvjet za članstvo u NATO-u, a to je pitanje nepokretne vojne imovine.

U ovom pogledu indikativna je prekjučerašnja posjeta zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa, koji je u razgovorima s predstavnicima bh. vlasti bio izričit prenoseći im poruku kako očekuje da BiH bude pozitivna vijest na samitu NATO-a u Chicagu, koji će biti održan 20. i 21. svibnja.

Prema pouzdanim informacijama, predsjednik RS i čelnik SNSD-a Milorad Dodik dužnosnicima EU i SAD već je dao svoju riječ da će pristati na ponuđeno rješenje o raspodjeli državne imovine na druge razine vlasti, što također predstavlja još jednu točku u agendi “pet plus dva” (pet ciljeva plus dva uvjeta) koju je propisao PIC.

Budući da Turska, kao članica PIC-a, najviše insistira da OHR do daljnjeg zadrži svoj sadašnji oblik i ovlasti, ostaje da se vidi kakva će o ovom pitanju biti njezina odluka.

Zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore u ovotjednoj izjavi za medije rekao je kako OHR želi da dođe u fazu da se povuče iz pozicije tutora, što bi, također, moglo značiti da je Ured visokog predstavnika pred gašenjem, piše sarajevski list, zaključujući da je potrebno je još pojasniti da gašenje OHR-a neće ujedno značiti i ukidanje funkcije visokog predstavnika, koja je daytonska kategorija. Prema raspoloživim informacijama, ovu funkciju i dalje bi obavljao Valentin Inzko, čiji bi ured bio premješten u Bruxelles.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*