Zaustavite Heleza ili ćemo se kolektivno iseliti iz Bugojna i BiH!

Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata iz Bugojna uputila je Otvoreno pismo domaćim i međunarodnim političarima u kojem traže da ih Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Republika Hrvatska preko svojeg veleposlanika u BiH, čelnici stranaka okupljenih oko HNS-a te svi ostali koji to mogu učiniti, zaštite od za nas nelegalnog ministra Zukana Heleza i ciljane revizije koju provodi.

U nastavku donosimo integralni tekst otvorenog pisma, bez ikakvih intervencija:

Zaustavite Heleza! U suprotnom, bojkotirati ćemo izbore, a nije isključeno ni kolektivno iseljavanje iz Bugojna i BiH!

Mi, hrvatski logoraši i ratni vojni invalidi HVO Bugojna tražimo da nas Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Republika Hrvatska preko svojeg veleposlanika u BiH, čelnici stranaka okupljenih oko HNS-a te svi ostali koji to mogu učiniti, zaštite od za nas nelegalnog ministra Zukana Heleza i ciljane revizije koju provodi.

Podsjećamo, Helez je prije svog imenovanja izjavio kako će ga zapamtiti bugojanski logoraši kada on bude imenovan na dužnost ministra. Slijedile su izjave kako u Bugojnu nije bilo logora, a vrhunac Heiezovog obračuna s hrvatskim logorašima je javni linč logoraša koji mu smetaju jer javno iznose činjenice o bugojanskim logorima. Ni tu nije kraj. Najnovije Helezove tvrdnje su „da ne mora značit da je neko invalid ako je bio u logoru Nama, bugojanskim logorašima to je ništa drugo nego dosipanje soli na otvorene rane.

Podsjećamo Vas da smo bili u zloglasnim logorima Bugojna punih osam mjeseci gdje smo preživljavali najgore dane svoga života . Od nehumanih uvjeta koje normalan ijuoski um ne može zamisliti, a takav se opis logora koristio na suđenjima za zločine nad hrvatskim logorašima koji se vode pred Sudom BiH, nabrojat ćemo samo neke: „Salon namještaja” gdje je voda bila dvadesetak centimatara , „Gimnazija”, klasična tamnica, prostor bez ikakvog prozora u kojemu smo proveli dva i po mjeseca, , prostorije „BH banke” u kojemu je većina onih koji su prošli ovaj logor tučena do smrti, a zatim paljeni i odvođeni na Rostovo gdje se za njih dvadeset izgubio svaki trag , razne garaže i podrumi, da bi na kraju svi bili smješteni pod betonske tribine zloglasnog logora NK Iskra „Stadion” gdje smo cjelu zimu proveli bez ikakva grijanja, na temperaturama koje su te zime spuštale i do – 20°C, bez dovoljno hrane, u krajnje nehigijenskim prostorima, te općenito nehumanim uvjetima preživljavali najteže dane u životu!

U svim pobrojanim bugojanskim logorima premlaćivani smo na najgori i najbrutalniji način, mnogima je prisilno vađena krv, veliki broj logofeša odvođen je na prvu crtu bojišnice kako bi Armiji BiH služili kao radna snaga i živi štit. Tu su logoraši ginuli i bili ranjavani bez bilo kakve liječničke pomoći. Nas 294 dočekalo je nakon osam mjeseci najokrutnije torture razmjenu i spas od pomračenih umova Armije BiH. Nažalost, šest osoba koje su ubijene ili podlegle od okrutnog batinanja, kao ni 20 onih koji su odvedeni u „BH banku”, a zatim na Rostovo, nije imalo sreću izaći iz ovog mučilišta.

Kao logoraši i osobe koje su psihički i fizički zlostavljane, stekli smo status RVI HVO da bi kroz taj status međudržavnim ugovorom između Hrvatske i B iH ostvarili mirovinu iz Republike Hrvatske. To nam je pomoglo da koliko toliko olakšamo život u svome rodnom gradu Bugojnu u kojem smo kao povratnici od 2000. godine počeli obnavljati svoje opljačkane, zapaljene i srušene domove i crkve.

Danas, kada smo nakon niza prijetnji, zastrašivanja, miniranja objekata, ubojstva staraca i drugih terorističkih činova mislili da je konačno došao kraj neprijateljstva prema Hrvatima, odnosno prema nama stradalnicima i žrtvama rata, pojavio se ministar za pitanja branitelja Zukan Helez. Upravo on je s nama krenuo u obračun na najpodliji način, ali s nama jasnom namjerom; da nam pod izlikom revizije oduzme prava i tako nas prisili na ponovno iseljavanje.

Upravo zato, mi logoraši i RVI HVO-a Bugojno želimo poručiti Vama ekselencijo, kao i svim međunarodnim institucijama te političkim predstavnicima hrvatskog naroda da smo, ukoliko netko ne zaustavi Heleza, spremni pozvati sve stradalnike Domovinskog rata i njihove članove obitelji da bojkotiraju izlazak na predstojeće izbore, a ukoliko to bude potrebno, odnosno nitko nam ne pomogne i hitno ne zaustavi Zukana i njegov pohod kojim nama istinskim stradalnicima ukida invaliditet i oduzima stečena prava, ne preostaje nam ništa drugo nego se kolektivno, sa svojim obiteljima iseliti iz Bugojna i BiH. Očigledno je naime da mnogi pod plastom socijaldemokracije sve čine kako bi Bugojno bio islamski gradi Čine to jer je međunarodna zajednica slijepa, a hrvatski političari šutel Zbog svega toga Bugojno ponovo trpi agresiju i čini nam se, ponovo pada jer u njemu i dalje polako odumire i nestaje hrvatski narod kojeg izgleda nitko u ovoj državi nije spreman zaštititi.

Sud BiH je nedavno donio presudu da je u Bugojnu postojao udruženi zločinački pothvat, međutim čini nam se da nažalost i danas postoji i djeluje udruženi zločinački pothvat koji radi podmuklo i opasno kao i ratne 1993. godine, najmračnije i najtragičnije godine u povjesti Hrvata Bugojna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*