Završen ultramaraton Solin-Vatikan dug 1184 km

Sedam ultramaratonaca (6 hrvatskih ratnih vojnih invalida) trčalo je etapni ultramaraton od Solina do Vatikana u čast i znak zahvalnosti blaženome Ivanu Pavlu II., za sve što je učinio za hrvatski narod, za njegovu ljubav i pomoć u teškim trenucima. Dužina ultramaratona iznosila je 1184 km. Ultramaraton su trčali dragovoljci Domovinskog rata i maratonci skupljeni u udrugu pod nazivom “Glasnici istine” koji godinama trče sve trke koje su vezane uz Domovinski rat i stradanja hrvatskog naroda pod geslom “Da se ne zaboravi”.

Uz moralnu podršku Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Kaštela, ultramaraton su istrčali Nikola Kovač iz Strizivojne kod Đakova, Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović iz Osijeka, Mirsad Veladžić iz Daruvara, Ivan Nikolić iz Osijeka, Robert Kasumović iz Osijeka te Mladen Hodak iz Zagreba. Trčalo se u 13 etapa, i svaka je bila posvećena jednom od hrvatskih blaženika a zadnja etapa bila posvećena mučeniku Srijema vlč. Ivanu Buriku koji je mučki ubijen za vrijeme Domovinskog rata 1991. godine.

Ultramaratonci su krenuli 12. lipnja s Gospina otoka u Solinu u pratnji vozača Darka Kalema i liječnice Andreje Rakipović. Zadnja etapa za mučenika Srijema vlč. Ivana Burika.

“U Vatikanu nas je dočekao hrvatski veleposlanik pri Sv. Stolici Filip Vučak te dopratio na krajnje odredište, grob blaženog Ivana Pavla II. S veleposlanikom Filipom Vučak neki od nas posjetili su uredništvo hrvatskog programa Radio vatikana te govorili o svom maratonskom iskustvu. U poslijepodnevnim satima istog dana u Veleposlanstvu u Rimu primio nas je i veleposlanik Tomislav Vidošević te nam uputio najiskrenije čestitke za ovaj športsko-vjerski pothvat. Ulazak na poseban ulaz u baziliku Sv. Petra i obilazak groba blaženog Ivana Pavla II., kod nas je izazvalo buru emocija i saznanje da smo napravili nešto pozitivno za sebe kao i sve građane Hrvatske”, kazao je Duško Štrbac. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*