Završena donatorska konferencija, prikupljeno 300 od potrebnih 583 milijuna eura

Regionalna donatorska konferencija, koja je održana u Sarajevu i čiji je cilj bio prikupiti sredstva za trajno stambeno zbrinjavanje više od 74.000 izbjeglica i prognanika u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, završena je najavama o novčanim prilozima u iznosu oko 300 milijuna eura.

Organizatori donatorske konferencije Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora ocijenili su je uspjelom iako su stvarne potrebe oko 583 milijuna eura. Prema kriterijima koje je odredilo Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR), Hrvatska i BiH trebale bi dobiti po stotinu milijuna eura, Crna Gora 27 milijuna eura, a Srbija čak 308 milijuna. Provedba programa trebala bi trajati pet godina.

Imamo čvrsta obećanja međunarodne zajednice za nastavak potpore ovome projektu, kazao je na završetku konferencije ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

“U regiji treba završiti sa statusom privremenosti i stoga je iznimno važno trajno riješiti pitanje izbjeglica”, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja u sastavu hrvatskog izaslanstva, predvođenog potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, sudjelovala a konferenciji. Pusić je kao jedan od uvodničara na konferenciji podsjetila da su protekli ratovi u regiji u status izbjeglica doveli gotovo tri milijuna ljudi te je istaknula kako je važno to što je regija odlučila uzeti u svoje ruke ovo pitanje i riješiti ga. Ocijenila je kako je ovaj skup bio iznimnmo važan jer označava napredak na putu k pristojnim državama.

Zemlje regije same su se obvezale osigurati oko 83 milijuna za provedbu programa zbrinjavanja. Obvezu da bude najveći pojedinačni preuzela je Europska komisija, koja će instrumentima pretpristupne pomoći zemljama o kojima je riječ dati 230 milijuna eura. Vlada SAD donirala je iznos od 10 milijuna USD. Švicarska, Njemačka, Italija i Norveška najavile su donacije od po pet milijuna eura.

Donatorska konferencija u Sarajevu, uz visoka izaslanstva četiriju država regije, okupila je predstavnike 25 zemalja, a na njoj su sudjelovali i pomoćnik američke državne tajnice David Robinson, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Guterres, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier te guverner Razvojne banke Vijeća Europe Rolf Wenzel. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*