Zbog klizišta evakuirano maglajsko naselje Suljakovići

Iz maglajskog naselja Suljakovići, koje broji oko 40 kuća, iselio se preostali dio stanovnika zbog opasnosti od klizišta. Ostali su samo ljudi koji spašavaju materijalna sredstva jer velikom broju kuća prijeti rušenje, objavio je portal maglaj.net.

Klizište je aktivno te ugrožava i kuće uz cestu M-17. Vatrogasci redovno obilaze klizišta i po potrebi dostavljaju vodu, a mehanizacija i dalje radi na sprečavanju klizanja terena.

Naporima da se zaustavi, veliko klizište i dalje je aktivno. Općina sama više ne može mnogo učiniti, a pomoći sa strane nema. Većina unesrećenih odbija neuvjetan smještaj u kolektivnom centru Omerdino Polje, a drugih rješenja skoro da i nemaju. Nadležni i stanovnici traže pomoć.

Klizište u Maglaju je katastrofa golemih razmjera, koja može imati nesagledive posljedice, tvrdi dr Enver Mandžič sa Geološkog fakulteta u Tuzli, čiju izjavu prenosi maglaj.net. Zemljana masa koja klizi sa planine Pazarić i nosi sve pred sobom prijeti da uništi nekoliko naselja i spusti se na magistralnu cestu M-17.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*