Zbog Mesićeve inicijative Hrvatska nije pozvana na konferenciju o Libiji

Današnji Vjesnik objavio je da je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić načinio izravnu štetu hrvatskoj vanjskoj politici kada je pokrenuo posredovanje između Moamera Gadafija i Zapada te da zbog te njegove inicijatibe Hrvatska jedina od svih saveznica nije pozvana na veliku konferenciju o Libiji koja je održana prije tri dana u Parizu.

Ispalo je da je Hrvatska jedina od NATO-članica preko institucije bivšeg predsjednika pokušavala pregovarati s Gadafijem, krvnikom koji na duši sada već ima živote tisuća civila, a kojeg je međunarodna zajednica odlučila svrgnuti.

“Treba se nadati da nam saveznici neće prejako zamjeriti ovaj nepotreban ples Mesića s Gadafijevem u trenutku kada se organizira nova Libija bez brutalnog diktatora”, rekao je vjesniku neimenovani diplomatski izvor. Na pitanje je li siguran da je baš Mesićeva inicijativa razlog nepozivanja Hrvatske na konferenciju, izvor je odgovorio: “Navedite mi drugi dobar razlog zašto su nas izostavili, i ja ću ga prihvatiti.” Dodao je da su na sastanak u Parizu pozvani svi, pa i oni koji nisu u NATO-u i EU, poput BiH.

Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je za Hinu kako ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne Mesićeve inicijative, ali je potvrdio da je Mesićev pokušaj posredovanja između međunarodne zajednice i bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija izazvao upite u međunarodnoj zajednici.

Hrvatska je izrazila spremnost da pomogne normalizaciji prilika u Libiji i bit će još prilike da u tome sudjeluje, izjavio je Nobilo za Hinu. Hrvatska vlada bila je među prvima koja je prekinula odnose s diplomatskim predstavnicima starog libijskog režima i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*