Zbog neprovođenja odluke Suda u Strasbourgu upitno članstvo BiH u CoE i ratifikacija SSP-a

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Izvješće o radu Radne skupine za provođenje Akcijskog plana za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH” u kojem se navodi da će sa radom na ovom pitanju biti nastavljeno tek nakon općih izbora! Podsjetimo, spomenuti sud je naložio vlastima BiH da prestanu diskriminirati svoje građane koji ne pripadju niti jednom od konstitutivnih naroda prilikom izbora za članove Predsjedništva BiH. Po daytonskom ustavu BiH u “kolektivnog šefa” bh. države biraju se jedan Srbin iz RS te Hrvat i Bošnjak iz Federacije BiH, što znači da je “ostalima” onemogućeno kandidiranje.

Spomenuto Izvješće Radne skupine je napisano na svega pet stranica i u njemu se navodi da članovi nisu mogli postići dogovor u vezi s načinom provedbe presude, a predstavnici SNSD-a i SDS-a na posljednjim sjednicama ovog tijela prestali su se i pojavljivati.

Neslužbeno se doznaje da bi ovakva neozbiljnost aktualne vlasti mogla skupo koštati BiH, kako zbog mogućeg isključenja iz Vijeća Europe (CoE) tako i zbog vrlo ozbiljno narušenog ugleda u međunarodnim krugovima, piše sarajevski “Dnevni avaz”

– Ne znam za Vijeće Europe, ali mogu naglasiti da je ovo uvjet koji je naznačen u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Očekuje se da tri zemlje članice ratificiraju ovaj sporazum do kraja godine. Jedan od uvjeta jasno naznačenih u SSP koji mora biti ispunjen jeste da se poštuje Povelja o ljudskim pravima, odnosno da se provede ova presuda – prokomentirao je za sarajevski list neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava otpravnik poslova Izaslanstva EU u BiH Boris Jaročević.

On je istaknuo da je poštivanje Povelje uvjet koji je postavljen i u Prijelaznom sporazumu dok ne dođe do ratifikacije SAA.

– Istinski smo zabrinuti što nije učinjeno ništa na promjeni Ustava, odnosno njegovim usklađivanjem s presudom Europskog suda. Ovdje se ne dovodi samo u pitanje isključenje BiH iz Vijeća Europe nego provedba Sporazuma koji je postignut sa EU. To je loše za cjelokupan imidž BiH, jer pokazuje da nije u stanju poduzeti korake da ispoštuje obvezujuću odluku Europskog suda – zaključio je Jaročević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*