Zbog neriješenog financiranja 4. listopada se zatvara Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH bit će još jedna od sedam kulturnih institucija od značaja za državu koja će od 4. listopada zatvoriti vrata za sve posjetitelje, potvrdio je danas direktor ove muzejske institucije Adnan Busuladžić.

Nakon takvu sudbinu doživjela Umjetnička galerija BiH, ovo je još jedna od institucija koje zatvaraju vrata za javnost nakon što im od rata nije riješen pravni status, čime je onemogućeno i njihovo redovno financiranje.

”Za rješavanje ovog problema postoji verbalna podrška, ali u praksi ništa konkretno. Zaposlenici Muzeja nisu dobili 13 plaća, niti imaju zdravstveno osiguranje. Režije nisu plaćene već mjesecima i očekuje se svaki dan da nam prekinu isporuku struje ili vode. Zatvaranje Muzeja sada vidimo kao jedino rješenje”, izjavio je Busuladžić.

Busuladžić ističe da je ova institucija već uputila svu dokumentaciju odvjetničkom timu, koji će donijeti odluku koji nivo vlasti će biti tužen zbog postojeće situacije. Detalji tužbe će biti precizirani u narednom razdoblju.

Također, potvrdio je da je Zemaljski muzej BiH odbio aplicirati na konkurs za dodjelu grant sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH, uz koje je do sada ovaj muzej uspio preživjeti. Ove godine konkurs je izmijenjen te su institucije mogle aplicirati samo konkretnim projektima, dok u ta sredstva nisu uključene plaće za djelatnike.

Po njegovim riječima, Muzej iz ovog granta do 2010. godine dobijao 850.000 KM za plaće, dok mu je ove godine ponuđen iznos do 350.000 KM za projekte, bez plaća.

”Nemoguće je više ovako funkcionirati. Muzej se ne može financirati ni na komercijalnoj osnovi, jer se svugdje u drugim muzejskim institucijama u BiH, regiji i svijetu one dijelom financiraju iz proračuna.” – naglašava Busuladžić.

Ističe da kolektiv Muzeja od 4. listopada neće dolaziti na svoja radna mjesta, te da će biti organiziran samo određeni vid nadzora po muzejskim odjeljenjima.

O svemu će biti obaviješen i MUP KS, od kojeg se očekuje da će organizirati barem nadzor objekta zbog iznimno vrijednih artefakata iz bh. kulturne baštine koje čuva ovaj muzej.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*