Zbog pogodovanja Lijanovićima, protiv Čovića podignuta nova optužnica

Županijski sud Sarajevo potvrdio je danas optužnicu Županijskog tužiteljstva Sarajevo protiv Dragana Čovića koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Čovića se optužnicom tereti da je od veljače do prosinca 2000. u svojstvu ministar financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine prekoračio granice službenih ovlasti u namjeri da preduzeću “Lijanović d.o.o.” Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi na strojno iskošteno meso peradi.

Čović je, kako se u optužnici tvrdi, suprotno zakonskoj odrebi donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na strojno iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe točke II Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu u 1999. godini plaća posebna taksa.

Kako se dalje navodi, spomenuti akt Čović nije stavio izvan snage iako su ga na to upozorili zamjenik direktora Carinske uprave Federacije BiH Fuad Kasumović, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirsad Kurtović.

Prema optužnici, Čović se ni na traženje direktora Carinske uprave FBiH Filipa Andrića nije očitovao o spornom aktu, pa se postupak carinjenja robe preduzeća “Lijanovići d.o.o.” i MI “Lijanovići d.o.o.”, bez obračunavanja posebne takse nastavio sve do 5. travnja 2002., kad je tadašnji direktor Carinske uprave Federacije BiH Slavko Sikirić stavio izvan snage ranija tumačenja i postupanja, te naložio naplatu posebnih taksi koju preduzeća Lijanovića do tada nisu plaćala od 23. lipnja 2000. Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća “Lijanovići d.o.o.” Široki Brijeg u iznosu od 120.000 KM i MI “Lijanovići d.o.o.” u iznosu od 1.736.878 KM, a na štetu proračuna Federacije BiH i inidirektno proračuna BiH, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva.

Kako je poznato, ovaj postupak prvobitno je vođen na Sudu BiH, po nalogu Tužiteljstva BiH, koji je Čovića prvostupanjskom presudom proglasio krivim. U drugostupanjskom postupku, Sud BiH se proglasio nenadležnim, pa je slučaj ustupljen Tužiteljstvu Sarajevske županije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*