Zbog razlike u visini PDV-a kupci iz Hrvatske okupirali trgovine u BiH

Porast PDV-a u Hrvatskoj sa 23 na 25 posto pokrenuo je Dalmatince na novi val prekograničnog šopinga u BiH, pa je sve više onih koji svakodnevno prelaze granicu i u BiH tragaju za jeftinijim namirnicama. Razlika u porezima između dvije države iznosi visokih osam posto, što brojne Hrvate tjera na ovakve korake, piše Dnevni avaz.

List izvješćuje o gužvama u prodajnim centrima u mjestu Gabela Polju na granici kod Metkovića. Ispred trgovina u tom dijelu čapljinske općine velik je broj parkiranih automobila splitskih, dubrovačkih i makarskih registarskih oznaka, a na graničnome prijelazu BiH navode da je broj prelazaka državljana Hrvatske udvostručen.

Kupci iz Hrvatske Avazu su rekli da se kupovina u BiH isplati jer je stopa PDV-a za osam posto niža nego u Hrvatskoj, pa pri većem ‘shoppingu’ građani uštede oko 50 konvertibilnih maraka (oko 200 kuna). Istodobno, pri kupnji u iznosu većem od 100 konvertibilnih maraka hrvatski građani mogu ostvariti i povrat PDV-a.

Vlasnici trgovačkih centara u blizini granice zadovoljno trljaju ruke, piše Avaz, tvrdeći da se promet svakodnevno povećava otkako je Hrvatska podigla stopu PDV-a.

Osim ba kućne potrepštine, kupci iz Hrvatske u BiH troše i na gorivo. Cijena eurosupera 95 u BiH niža je za oko 1,10 do 1,20 kuna po litri nego u Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*