Zbog spomenika poginulim vojnicima HVO-a Klub Bošnjaka bojkotira otvaranje vijećnice

Članovi Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara odlučili su na današnjoj sjednici da neće nazočiti u svečanosti otvaranja novoizgrađene Gradske vijećnice, zakazanoj za 26. ožujka, istovremeno tražeći njeno odlaganje, na što je Klub vjećnika Hrvata reagirao izražavajući svoje veliko iznenađenje i čuđenje sadržajem i retorikom ovog priopćenja.

U priopćenju Kluba Bošnjaka upozorava da je uoči otvaranja ovog objekta, u njegovom krugu na nelegalan način postavljeno spomen-obilježje koje sadrži nacionalne i vjerske simbole samo jednog naroda – hrvatskog.

“To smatramo čistom provokacijom, s obzirom da su upravo na ovom mjestu u euforiji fašističkog orgijanja HVO-a i HV-a ubijani logoraši, civili i vršeno genocidno etničko čišćenje Grada od nehrvata, s krajnjim ciljem stvaranja “stolnog hrvatskog grada”. Ovo je samo vrhunac licemjerstva gradonačelnika Ljube Bešlića koji je stalno zamajavao javnost da se u krugu Vijećnice neće nalaziti spomen-obilježja s nacionalnim i vjerskim simbolima”, ističe se u saopćenju Kluba.

U Klubu također smatraju da su “sve maske pale” i Bešlićevom najnovijom inicijativom da se izmjesti Liska harem. Ocjenjuje se nemoralnim pravljenje spomen-obilježja u parteru Gradske vijećnice Grada Mostara poginulim bojovnicima iz Livna, koji su pali u funkciji ideologije čija se povijest piše u sudnicama Haaškog suda.

Dodaje se da se nasuprot time ne dozvoljava vraćanje spomen-ploče antifašistima iz Drugog svjetskog rata na zgradi Gimnazije, kao i postavljanja spomen-ploča ubijenim i nastradalim civilima i logorašima u posljednjem ratu od HV-a i HVO-a.

Iz Kluba pozivaju sve Bošnjake i druge uzvanike da ne nazoče u ceromoniji otvaranja Gradske vijećnice.

Nakon priopćenja Kluba Bošnjaka reagirao je i Klub Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara izražavajući svoje veliko iznenađenje i čuđenje sadržajem i retorikom priopćenja za javnost Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara koje je ”prepuno uvredljivih izjava kako na račun obilježja tako i na račun poginulih pripadnika hrvatskoga naroda.

To što Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara u 21. stoljeću se služi davno zaboravljenom retorikom može imati samo jedan uzrok a to je pogubnost politike koja nema što ponuditi svom biračkom tijelu, pa se radi toga služi opstruiranjem svega pozitivnog i afirmativnog što se čini u ovom gradu”, navodi se u priopćenju.

Pri svemu, ovome spominju se toliko potrošene floskule fašizma, nacionalizma, genocidnosti što nikako ne može biti retorika jedne uljuđene društvene zajednice. Zabrinjava i spoznaja da takve i slične formulacije kontinuirano dolaze iz istoga političkog miljea.

Razlozi koje Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara ističe za nedolazak i nesudjelovanje u radu svečane sjednice Gradskoga vijeća Mostara ni čim se ne mogu opravdati, navode iz Kluba Hrvata.

”Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima koji je postavljen na rubu partera Gradske vijećnice na istom mjestu gdje je prethodnih godina stajao Križ kao simbol njihovoj žrtvi, je kompromis, a ne provokacija jer je upravo Klub Bošnjaka tražio uklanjanje navedenog obilježja.

Podsjećamo da politički predstavnici hrvatskoga naroda nikada i ni u jednom slučaju nisu izrazili svoje negodovanje na postavljanje spomen obilježja poginulim iz reda bošnjačkog, srpskoga i ostalih naroda, pa ni u konkretnom slučaju nelegalnog postavljanja spomenika na površini u Sjevernom logoru ispred Javnog poduzeća “BH Pošta“, a koje je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i spomen obilježja na lokalitetu kod Hotela “Ruže“ na samom ulazu u staru gradsku jezgru”, navodi se dalje.

Uvrede upućene hrvatskim braniteljima, kao i gradonačelniku Grada Mostara Ljubi Bešliću, smatraju vrlo neprimjerenim i politički nekorektnim.

Također smatraju da sve izrečeno u priopćenju Kluba bošnjačkoga naroda u Gradskom vijeću služi homogeniziranju bošnjačkog biračkoga tijela i ima za cilj podjelu grada i neprihvaćanje odluke Ustavnoga suda BiH, bez obzira na stajalište većine građana Mostara.

Klub Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara poziva sve dobronamjerne građane da ne nasjedaju na političke provokacije koje prizivaju duhove prošlosti.

Krajnje je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini i Gradu Mostaru okrenemo europskoj budućnosti i prosperitetu svih građana, tim više što ćemo za godinu dana biti udaljeni samo 40 kilometara od granica Europske unije.

Na koncu pozivamo sve građane Mostara da u ponedjeljak, 26. ožujka 2012. u razdoblju od 14.00 do 16.00 sati posjete Gradsku vijećnicu za koju se nadamo da će u budućnosti biti mjesto susreta, dijaloga i na ponos našem Gradu, navodi se u priopćenju Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara. [bljesak.info/ HR]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*