Zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo Jašareviću 18 godina zatvora

Zbog terorističkog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu u listopadu 2011, srpski državljanin Mevlid Jašarević osuđen je u četvrtak u BiH na od 18 godina zatvora, javlja agencija Anadolija.

Jašarevićevi pomagači, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. Sva trojica teretila su se za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.

Jašarević je na iznošenju završnih riječi 3. prosinca rekao da, ako bude osuđen, to “neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on”. Istaknuo je da se kaje za svaku osobu koja je tog dana bila uplašena, ističući da će “ovakvih napada biti dok Amerikanci ubijaju muslimane”.

“Amerikanci koji ubijaju u Iraku objavljuju knjige o svojim djelima, a nitko ih ne kažnjava što ubiju 200 ljudi, niti netko od njih traži da se kaju za počinjeno”, rekao je tada Jašarević.

Jašarević je 28. listopada prošle godine iz “kalašnjikova” pucao na zgradu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. U razdoblju od 50 minuta ispalio je 105 metaka, a grad je bio u blokadi do kasne večeri.

Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svjedoci izjavili su da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperist MUP-a Kantona Sarajevo.

Optužnicu protiv Jašarevića podignulo je i američko ministarstvo pravosuđa. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim točkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Fojnici i Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. lipnja 2012. pred Sudom BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*