Zbog terorističkog napada u Bugojnu uhićen i Naser Palislamović

Naser Palislamović (1973), osumnjičen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, uhićen je danas iza 15 sati, potvrdio je Feni glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Grubešić je dodao da je istraga u ovom slučaju u tijeku te da lista uhićenih i osumnjičenih još nije zaključena.

Palislamović se sumnjiči da je bio jedan od suradnika Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu postavljenu uz zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

U terorističkom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a teško je ozlijeđena policajka Edina Hindić, koja je i dalje u kritičnom stanju. Četvorica lakše ozlijeđenih policajaca su dobro

Na pres-konferenciji u Sarajevu o dosadašnjem tijeku istrage o napadu na Policijsku stanicu Bugojno govorili su ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin i direktor Federalne uprave policije FMUP-a Zlatko Miltetić, potcrtavajući odlučnost svih agencija za provedbu zakona da se maksimalno angažiraju na rasvjetljavanju gnusnog čina u kojem je jedan policajac smrtno stradao, a više njih zadobilo teže ili lakše ozlijede.

Podsjetili su da je odmah nakon eksplozije na mjestu događaja uhićen Haris Čaušević zvani Oks, za koga se pretpostavlja da je aktivirao 14 do 15 kilograma eksploziva koliko je utvrđeno prema preliminarnim procjenama.

Upravo Čaušević je izjavio da je s njim u pripremi i izvršenju spomenutog krivičnog djela sudjelovala još jedna osoba, koja se s mjesta događaja udaljila terenskim vozilom.

Policija je, kako je rečeno, u nedjelju ujutro zaprimila i “prijeteći mail da će ta skupina nastaviti terorističke akte i da je sljedeća na redu PU Donji Vakuf” , ali se osobi koja je uputila e-mail ubrzo ušlo u trag i privedena je u PU Travnik.

Dosad je privedeno i kriminalistički obrađeno više osoba koje su dovođene u vezu sa spomenutim terorističkim aktom, ali u interesu istrage podaci o tome ostali su nedostupni predstavnicima medija.

Mediji su iz istih razloga ostali uskraćeni i za odgovore na više novinarskih pitanja o eventualnoj vezi počinitelja terorističkog akta s osobama koje su privođene tijekom policijske akcije u Gornjoj Maoči te ideološkoj pozadini i motivima tog čina.

Ahmetović, Barašin i Miletić ocijenili su da spomenuto krivično djelo predstavlja napad na državu i njene institucije te da zahtijeva hitan i efikasan odgovor svih policijskih agencija, kao i njihovu maksimalnu suradnju i koordiniranje ukupnih aktivnosti radi pronalaženja organizatora i nalogodavaca spomenutog terorističkog akta.

Napad na policijsku stanicu u Bugojnu osudio je i načelnik Krim-policije MUP-a RS-a Gojko Vasić, podsjećajući na potencijalno prisutnu opasnost od terorističkih akata, a u kontekstu s velikim količinama zaostalog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava nakon rata u BiH.

Pres-konferenciji u Sarajevu prethodio je izvanredni sastanak najviših službenika sigurnosnih, policijskih i pravosudnih agencija i institucija u BiH na kojem je razgovarano o efikasnijoj borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

Sudionici sastanka dotakli su se i pitanja organiziranja policijskih struktura u BiH, zakonodavnog okvira i uopće kapaciteta i resursa koje je neophodno osigurati radi efikasnijeg djelovanja na zaštiti sigurnosti bh. građana.

Trojica braće Avdibašić, koji su jučer bili uhićeni zbog povezanosti s napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu, pušteni su iz pritvora, dok su u pritvoru i dalje nalazi Adnan Haračić.

Na mjestu napada na Policijsku stanicu, koji se dogodio jučer ujutro, još traje uviđaj, a istražnjim radnjama rukovodi državna tužiteljica Ozrenka Nešković.

1 Comment

  1. rodjak prikrivao i stitio vehabiju-teroristu,nista cudno,,problem je citava bosnjacka politicka elita koja je mudjahedinima,sada vehabijama gledala kroz prste,oni su uvijek optuzivali dodika i srbe a hrvatima lomili kicmu u federaciji,,da su volje imali mogli su to zlo sprjeciti–posebno h.silajdjic produzena ruka turskih interesa u bih,,ne daj boze da je to ucinio hrvat ili slucajno srbin,,INZKO,SILAJDJIC,OHR,,I sva ostala buranija bi poletjela u NJUJORK i trazila sankcije i pravdu u UN–na njihovu zalost napravi to bosnjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*