Zbog tvrdnji da naoružava sirijske pobunjenike, Hrvatska povlači vojnike s Golanske visoravni

hv-misijaHrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je u dogovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem inicirao postupak sustavnog povlačenja hrvatskih vojnika iz promatračke misije UN-a na Golanskoj visoravni jer im, nakon pisanja svjetskih medija o tome da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, nije zajamčena sigurnost.

Milanović je o tome izvijestio na početku sjednice Vlade kazavši da će se hrvatski vojnici ubrzano povući, u skladu s procedurom, a o tome je obavijestio i austrijskog kancelara Wernera Faymanna budući da u toj misiji sudjeluju i austrijski vojnici.

Hrvatski kontingent u promatračkoj misiji UN-a na Golanu (UNDOF) broji 97 ljudi, a osim hrvatskih i austrijskih u misiji sudjeluju i vojnici iz Indije, Japana i s Filipina.

Milanović je upozorio da su se posljednjih dana u najuglednijim svjetskim novinama pojavili članci koje, kako je rekao, “koliko god ih demantirali, ne možemo nikad demantirati”.

“Time naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša je odgovornost i zadaća da o tome razmišljamo i, kad je potrebno, djelujemo”, naglasio je premijer napomenuvši da su hrvatski vojnici na Golanu “praktički potpuno nenaoružani”. “Imaju kratke i duge cijevi i to je sve”, rekao je Milanović.

“U takvoj situaciji njihovu sigurnost ne možemo jamčiti, a ne vidimo kakav vanjskopolitički dobitak imamo jer ne možemo biti sigurni hoće li netko poduzeti nešto prema našim postrojbama nakon što su objavljene informacije u The New York Timesu, a on se čita u svijetu”, poručio je.

Zaključili smo, nastavio je, da je naša odgovornost da zaštitimo naše ljude, ali i da zaštitimo naše partnere tako da ne bježimo s mjesta nego da se polako, u skladu s procedurom, ali ubrzanom procedurom, od tamo izvlačimo i prekinemo sudjelovanje u toj misiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*