Zemljina orbita pretrpana svemirskim otpadom

Količina svemirskog otpada koji se nalazi u orbiti oko Zemlje dosegla je kritičnu razinu i sve više prijeti sigurnosti satelita i astronauta, navodi se u ovih dana objavljenoj američkoj studiji.

NASA mora prihvatiti novi strateški plan kako bi se suočila s rizikom koji predstavljaju potrošni dijelovi raketa, odbačeni sateliti i tisuće drugih komada otpada koji kruže u orbiti brzinom od gotovo 30 tisuća kilometara na sat, objavilo je Nacionalno istraživačko vijeće (NRC).

Orbitalni otpad predstavlja opasnost za oko tisuću komercijalnih, civilnih i vojnih satelita koji kruže oko Zemlje. Riječ je o industriji koja je prošle godine ostvarila prihod od procjenjenih 168 milijarda dolara.

Prvi svemirski sudar dogodio se 2009. kad je aktivni komunikacijski satelit Iridium udario u stari ruski satelit 790 km iznad Sibira, čime su stvorene tisuće novih komada svemirskog otpada.

Američka mreža za praćenje svemirskog otpada u prosincu 2006. imala je katalogiziranih 9949 opasnih objekata u orbiti, a u srpnju 2011. popisano je 16,094 objekata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*