Žestok okršaj Lagumdžije i Komšića na Predsjedništvu SDP-a BiH, Komšić napustio sastanak

U petak kasno na večer završena je sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj je je došlo do žučne rasprave između predsjednika i dopredsjednika te stranke, Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića, nakon koje je Komšić napustio sastanak.

Kako je priopćeno iz SDP-a, na sastanku je usvojen zaključak kojim se reafirmiraju načela i stavovi stranke o cjelovitoj ustavnoj reformi, koja podrazumijeva i izbor jednog predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog ravnopravnog kluba u drugi dom Parlamentarne skupštine BiH.

“Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjedništvo BiH u bruxelleski predviđenom roku u narednih mjesec dana izjasni o ovome za što Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i člana Predsjednišva BiH Željka Komšića”, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Fedralna televizija izvještava da je Željko Komšić, dopredsjednik stranke, napustio je sastanak, na kojem se prije toga vodila žučna rasprava između njega i Zlatka Lagumdžije.

Navodno je Komšić tražio da se odustane od sporazuma sa HDZ-om BiH. Na strani Zlatka Lagumdžije bili svi osim Besime Borić, Željka Komšića, Hasana Bećirovića i Slobodana Popovića. Na drugoj strani je bila Lidija Korać koja je čvrsto zauzimala stav da se sporazum sa HDZ-om ispoštuje.

“Nadam se i želim da ovo ne bude rješenje za buduće ustavne promjene. Cijela jedan grupa ljudi – kojih će biti sve više i više, koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima – po ovom bi papiru bila jednostavno izvan sustava”, kazao je Komšić

“Na sjednici smo usvojili desetak vrlo kvalitetnih zaključaka, unutar kojih su inkorporirani i prijedlozi Željka Komšića. Žao mi je što je on otišao, voljelja bih da je ostao do kraja”, kazala je Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a.

Lagumdžija je očito pritisnut Komšićevim zahtjevom djelimično i odustao od sporazuma. Odlučeno je da se ovaj dokument pretvori u platformu te da se preispita način izbora članova Predsjedništva i način regionalnog izbora izaslanika u Domu naroda FBiH.

U priopćenju objavljenom nakon sastanka ističe se da su ustavne reforme proces u kojem se ne treba dozvoliti da se, čekajući na idealna rješenja, ruše prepreke na euroatlantskom putu.

“Posljednjih dana javnost je bila svjedok pokušaja podvala SDP-u da se zalažemo za asimetrična rješenja i etničke izborne jedinice, o čemu SDP nikada nije ni razgovarao, a kamoli pristao ili prihvatio. To je stvar oko koje, bar što se tiče SDP-a, nikada neće ni biti razgovora”, stoji u SDP-ovu priopćenju.

Predsjedništvo SDP-a je osudilo “način vođenja politike kako to ovih dana radi SDA koji pokušavaju spriječiti demokratske procese u Bosni i Hercegovini i blokirati rekonstrukciju Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH” te “navodno ‘štićenje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka’ koje SDA koristi kako bi što duže zadržao svoje ministarske fotelje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*