Život u zemljama bivše Jugoslavije: Najviši standard Slovenaca, BiH pri dnu

Prilične su razlike u standardu stanovništva zemalja bivše Jugoslavije, pokazalo je istraživanje. Najteže se živi u Makedoniji, BiH i Srbiji, piše Blic.

Navodi se kako stanovnik Ljubljane sa svojom plaćom može kupiti 1.123 litre mlijeka, Zagrepčanin 879,5 litara, Beograđanin 408,33 litre, a najmanje građanin Skoplja – svega 268,29 litara. Slovenac pak za jednu svoju prosječnu plaću mjesečno može kupiti 1.123,5 kilograma šećera, a Beograđanin svega 333 kilograma.

Uporedba je napravljena u gradovima bivših jugoslavenskih republika. Između ostalog, uspoređivane su i cijene brašna, svinjetine, graha, benzina i električne energije. Istraživanje je pokazalo da za prosječni mjesečni dohodak najviše mogu kupiti Slovenci, koji imaju najbolji standard i najveće plaće – prosječna iznosi 1.000 eura.

Po visini plaće, iza Slovenije je Hrvatska s prosječnom plaćom od 730 eura, potom slijedi Crna Gora s 515 eura, Srbija s 343 eura, BiH s 250 eura i Makedonija sa svega 220 eura.

Istraživanje je pokazalo da su cijene prehrambenih artikala i proizvoda za osobnu higijenu najviše u Sloveniji. Grah, kava i čokolada najskuplji su u Beogradu, dok su jaja najskuplja u Zagrebu.

Zanimljivo je da je šećer u Ljubljani jeftiniji nego u Beogradu, a prosječna plaća u Srbiji je skoro tri puta manja u odnosu na onu u Sloveniji.

Litra benzina najjeftinija je u BiH, a dizela u Makedoniji. Električna energija je pak najjeftinija u Srbiji i Makedoniji, a najskuplja u Sloveniji i Hrvatskoj.

Opsežno istraživanje Blic je u Beogradu, Banjoj Luci i Podgorici proveo u lancu Maksi, a u Zagrebu i Sarajevu u Konzumu. U Sloveniji su se gledale cijene u Mercatoru, a u Skoplju u Veri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*