“Zlatna mladež: Nisu znali kud će sa sobom, pa postavili bombu na Trgu bana Jelačića

bomba-trg-bana-jelacica“Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu dovršila kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca starosti od 27 do 58 godina, osumnjičenih za eksploziju koja je u srijedu odjeknula na središnjem zagrebačkom trgu, a osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku”, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Sumnja se da su se prvoosumnjičeni (1984.), drugoosumnjičeni (1982.) trećeosumnjičeni (1985.) četveroosumnjičeni (1982.) i petoosumnjičeni (1984.) u prvoj polovici prosinca 2012. u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu.

Prvoosumnjčeni i petoosumnjičeni su od šestoosumnjičenog (1954.) nabavili tri komada vojno formacijskog visokobrizantnog eksploziva, a koji ih je obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Po nabavljanju svih potrebnih dijelova za eksplozivnu napravu petoosumnjičeni je sve predao provoosumnjičenom koji ih je držao u svom stanu u Zagrebu.

U srijedu, 23. siječnja oko 2,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, su prema dogovoru postavili i aktivirali improviziranu eksplozivnu napravu. U eksploziji od detonacije i krhotina kamenja oštećene su dvije kamene ploče kojima je glavni trg popločen te prozorska stakala na obližnjoj zgradi i manje oštećenje na obližnjem objektu, rekao je načelnik sektora Kriminalističke policije PU zagrebačke Danijel Žugel.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su također načelnik PU zagrebačke Goran Burušić te glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Načelnik PU zagrebačke Burušić istaknuo je kako je motiv osumnjičenika za eksploziju na središnjem zagrebačkom trgu objest, odnosno suluda ideja pojedinca ili pojedinaca ili te grupe koji od lagodnog života ne znaju što bi sa sobom, pa idu ovako nešto raditi. Maksimalna kazna za to kazneno dijelo je 5 godina.

Novinarima je također rečeno da su šestoosumnjičeni i drugoosumnjičeni otac i sin.

Zagrebačka policija je također rekla kako su već u srijedu navečer imali 100-postotne indicije koje su im ukazivale na osobe koje su sudjelovae u tom činu, te da su im u istrazi u velikoj mjeri pomogle nadzorne kamere koje se nalaze na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Šestorica muškaraca osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kazneno djelo dogovor za počinjenje kaznenog djela (njih petorica), kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljana oružja i eksplozivnih tvari te pomaganja u počinjenju kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (sam 58-godišnjak).

Kriminalističko istraživanje proveli su službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, PU šibensko kninske i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*