Zoran Milanović dobio mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade

Na temelju izbornih rezutata kojima ste osvojili natpolovičnu većinu, povjeravam vam mandat za sastavljanje vlade Republike Hrvatske. Želim vam sreću i puno uspjeha u radu, rekao je predsjednik  Josipović Zoranu Milanoviću danas  u Uredu predsjednika nakon obavljenih konzultacija s članovima Kukuriku koalicije

»Mandat  je obaveza, čeka nas veliki posao moramo Hrvatsku izvući iz krize a za to je glavni uvjet gospodarski rast. Čeka nas preslagivanje sustava to je jedan od naših prvih zadataka, da Hrvatska bude dobro organizirana država, da vratimo povjerenje građana u sustav«, rekao je Milanović nakon dobivanja mandata.

Milanović je dodao da »ako od Hrvatske napravimo malu čvrstu i stabilnu državu bit ćemo uspješni«, a na pitanje tko će biti u novoj Vladi odgovorio je da će se sve saznati u Saboru.

Na pitanje oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, Milanović je rekao da je riječ o dogovoru koji je postignut prije više od dvije godine.

»Zadatak Europske komisije bio je da do potpisivanja pristupnog sporazuma pripremi listu arbitara, te da bi onda počeli teći rokovi za usuglašavanje te liste. Lista je trebala biti gotova, a zašto nije, ja to ne znam. Mislim da je dobro da se od početka držimo odredbi ugovora«, rekao je Milanović.

Na pitanje kada će se sazvati prva sjednica novog saziva Sabora, Josipović je odgovorio kako da se to može očekivati slijedeći tjedan, u utorak ili četvrtak. »Nije važan točan dan, već je važno da se sjednica dobro pripremi, a i saziv nove Vlade će onda biti vrlo skoro nakon toga«, rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li SDSS biti u Vladi, Milanović je rekao kako su oni stalno govorili da će Vlada biti politička, i rado će imati podršku manjina. »To je dobro za hrvatsko društvo, i to je već jedna praksa u Hrvatskoj koja je naročito bitna za odnose hrvatske i srpske zajednice u Hrvatskoj«, kazao je šef SDP-a.

Na pitanje hoće li nova Vlada početi s radom 3. siječnja Milanović nije mogao potvrdno odgovoriti, a za prve zemlje koje će posjetiti rekao je da će to biti one zemlje od kojih mogu doći poticaji i ulaganja. Također, napomenuo je Milanović, živimo u regiji koja nije zaključena i u kojoj treba rješavati probleme.

»Primjerice, prioriteti su nam Bosna i Hercegovina, koja nakon 16 godina od Daytona nije funkcionalna, zatim Srbija, s kojom imamo poslovni interes i  robnu razmjenu, a tu je i  vanjska trgovina sa Slovenijom. Kako i kojim redom ćemo posjetiti te zemlje ima još vremena za odlučiti«, kazao je budući premijer.

Na pitanje oko Coningova kredita i Radimir Čačića Milanović je kazao kako on  smatra da je riječ o jednom poslovnom aranžmanu. »Radi se o uobičajenom poslovanju, i ja tu ne vidim problem«, rekao je budući premijer.

Inače, budući mandatar u Ured predsjednika stigao je minutu prije 11 sati u pratnji svojih koalicijskih partnera Radimira Čačića (HNS), Silvana Hrelje (HSU) i Ivana Jakovčića (IDS). Konzultacije s Josipovićem trajale su tridesetak minuta.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*