Zuka planirao atentat na tužiteljicu?

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovibe da produži pritvor Zulfikaru Ališpagi, osumnjičenom za zločine na području općine Konjic, prenosi danas BIRN – Justice Report.

Ibro Bulić, državni tužitelj, kazao je da je produženje pritvora potrebno jer postoji realna i evidentna opasnost da bi Zulfikar Ališpago mogao pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, te da bi na slobodi sigurno vršio utjecaj na svjedoke i suučesnike. Bulić je ustvrdio da agenti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imaju saznanja da osumnjičeni priprema atentat na Vesnu Budimir, glavnu tužiteljicu u ovom predmetu.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužiteljstva, kazavši da ne postoje niti osnovni uvjeti da bi Ališpagi bio produžen pritvor, a da su navodi o eventualnom ubistvu tužiteljice Budimir “neodgovorni i bez argumenata”.

Zulfikar Ališpago zvani “Zuka”, bivši zapovjednik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), osumnjičen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 16. travnj 1993. godine, prilikom napada na selo Trusina kraj Konjica, kada je ubijeno 19 civila i tri vojnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Ališpago je uhićen 1. veljače ove godine, od kada se nalazi u pritvoru. Državno tužiteljstvo je protiv njega podiglo optužnicu koja je 15. lipnja upućena Sudu na potvrđivanje.

Odluku o produljenju pritvora sud će donijeti naknadno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*