Zukan Helez: HVO je prvi stao u obranu BiH, još dok su mnogi sjedili doma i tvrdili da rata neće biti

Ministar Zukan Helez na tribini u BKC-u
Svečanoj akademiji povodom 20. obljetnice utemeljenja HVO Sarajevo, koju je nedavno u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličila Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, na čelu s prof. dr. Marinkom Pejićem, nazočio je i ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata FBiH Zukan Helez.

Tom prigodom ministar Helez novinarima je rekao da je HVO prvi stao u obranu Bosne i Hercegovine, još do su mnogi drugi sjedili doma i tvrdili da rata neće biti.

“HVO je prvi stao u obranu BiH. Dok su neki govorili da neće biti rata i da mirno možemo spavati, ljudi iz HVO-a su prepoznali što se sprema i organizirali obranu svoga doma. Bilo je tu i Bošnjaka, ali Hrvati su prvi stali u obranu ove zemlje. Sjećam se, dok je HVO na području Ravnog, Kupresa i Bosanske Posavine ratovao skupa s Bošnjacima koji su bili u HVO-u, mnogi Bošnjaci su sjedili kući. Danas sam došao da ispred Vlade F BiH pružim podršku ovim ljudima, jer je HVO Sarajevo imao posebnu dimenziju u odnosu na ostali dio HVO-a, Oni su prepoznali mutne političke igre. Da je izbio sukob između HVO-a i A RBiH, Sarajevo bi doživjelo sudbinu Srebrenice, jer bi to dalo prostor agresoru da uđe u Sarajevu i učini ono što je učinio u Srebrenici”, rekao je ministar Helez.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*