Zločin u Trusini: Zulfikar Ališpago izlazi iz pritvora uz jamčevinu od 530.171 KM

Sud Bosne i Hercegovine je ukinuo pritvor Zulfikaru Ališpagi i odredio mu mjere zabrane uz jamčevinu od 530.171 KM.

Odlučujući po prijedlogu njegova branitelja, sud je prihvatio ponuđeno jamstvo u ukupnoj vrijednosti od 530.171 KM i 13. srpnja donio rješenje u predmetu Mensur Memić i drugi, kojim se optuženom Zulfikaru Ališpagi ukida pritvor i određuju mjere zabrane.

Mjere zabrane odnose se na zabranu napuštanja mjesta boravišta, kućni pritvor, zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, kao i zabranu izdavanja novih pasoša i korištenja osobne karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Zabranjeno mu je i kontaktiranje, sastajanje ili povezivanje na bilo koji način, uključujući približavanje u rastojanju od najmanje 100 m sa suoptuženim, svjedocima u optužnici, te ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora, priopćeno je iz Suda BiH.

Zulfikar Ališpago optužen je za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Konkretno, riječ je o zločinima počinjenim 16. travnja 1993. godine, na teritoriju sela Trusina. Optužene se tereti da su sudjelovali u zatočenju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zatočenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali te u pljačkanju, nečovječnome postupanju, zastrašivanju i teroru nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

Zulfikar Ališpago u pritvoru je bio od 3. veljače 2010. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*