Županije s hrvatskom većinom prekidaju suradnju s federalnim Ministarstvom obrazovanja i znanosti

Obrazovne vlasti iz četiri županije s hrvatskom većinom u Federaciji BiH odlučile su potpuno prekinuti komunikaciju s federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti, smatrajući ga neustavnim i najavljujući da će jedino surađivati s državnim ministarstvom, objavljeno je nakon sjednice koordinacije hrvatskih ministara.

“Svi ministri obrazovanja s hrvatskom većinom u Federaciji BiH na sastanku koordinacije jednoglasno su podržali i potpisali odluku. Za nas Federalno ministarstvo obrazovanja ne postoji”, izjavila je Helena Lončar, ministrica obrazovanja, kulture i športa Županije zapadnohercegovačke.

Po njezinim riječima, vlast u Federaciji BiH nije poštovala odluku ustavnoga suda Federacije BiH, koji je ocijenio da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti županija. “Mi jesmo za svaku suradnju ali našu nadležnost niti možemo, a niti hoćemo ikomu prepustiti”, dodala je Helena Lončar.

Hrvatski ministri obrazovanja iz Posavske, Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije uputili su zaključke ministarstvu civilnih poslova BiH koje je nadležno i za obrazovanje, budući na državnoj razini ne postoji posebno ministarstvo obrazovanja, u kojima se navodi da žele s njima surađivati sukladno važećim zakonima i ustavu.

Ustavni sud Federacije BiH je sredinom prošle godine donio odluku da isključiva nadležnost u području obrazovanja u tome entitetu pripada županijama, no federalno ministarstvo obrazovanja je nastavilo s radom kao da se ništa nije dogodilo.

U Vadi Federacije BiH, koju su formirale stranke okupljene oko Platforme SDP-a BiH, Ministarstvo obrazovanja i znanosti vodi SDP-ovac Damir Mašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*