Županijski sud u Zagrebu u cijelosti potvrdio optužnicu protiv HDZ-a

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti je potvrdilo Uskokovu optužnicu u slučaju Fimi medije. Za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put se tereti politička stranka – HDZ – te njezin bivši predsjednik i tadašnji premijer Ivo Sanader.

HDZ-ovi odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić izjavili su da su utvrdili niz manjkavosti za koje vjeruju da će u predstojećem sudskom postupku srušiti optužnicu. Budin je kazao kako imaju “devet jakih argumenata za koje vjeruju da će jedan po jedan polako ljuštiti optužnicu”, objavio je HRT.

Budin smatra da se Uskoku potkrala greška jer je HDZ kao političku stranku poistovjetio s trgovačkim društvom s jednim vlasnikom. Po njemu, stranka je vlasništvo svih 220 tisuća članova.

Jadranka Sloković, odvjetnica bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, koji se kao ni drugi optuženici nije pojavio na sjednici, kazala je da očekuje kako će sud za mjesec, do mjesec i pol dana zakazati pripremno ročište.

Prema optužbama USKOK-a, u crni fond HDZ-a od dolaska na vlast potkraj 2003. do srpnja 2009. nezakonito se slilo 31,6 milijuna kuna koji su iz državnih institucija i poduzeća izvučeni preko privatne tvrtke Fimi medije. Na optuženičku klupu sjest će i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*