Županijsko vijeće HSP-a BiH: Nejednakopravnost Hrvata u Sarajevu poprima obilježlja diskriminacije

hsp-bih-zastavaU Sarajevu je održana 20. sjednica Županijskog vjeća na kojoj su razmatrana važna politička pitanja funkcioniranja tijela vlasti Sarajevske županije, s posebnim osvrtom na ekonomski i socijalni položaj građana, glede toga, politički položaj i građana hrvatske nacionalnosti.

Nakon sjednice objavljeno je priopćenje u kojem stoji:

Konstatirana je politička procjena da su svi građani podjednako ekonomski ugroženi, osim malog broja građana koji su kroz razne zlouporabe i malverzacije osigurali za sebe i svoje potomke veliko ali nepravedno stečeno bogatstvo.

Međutim, političko pravni položaj građana i naroda u političkoj zajednici Sarajevske županije nije isti, razlike su više nego primjetne.

HSP BIH, Županijsko vjeće Sarajevo svakodnevno dobija informacije od građana različitog socijalnog i nacionalnog statusa o prisutnosti sve veće socijalne i političke nejednakopravnosti građana, pred zakonom, u zapošljavanju i kadrovskom pozicioniranju u tijelima vlasti i poduzećima u državnom vlasništvu.

Ta nejednakopravnost poprima obilježlja diskriminacije, izrazito u okviru javne uprave i javnih poduzeća, pri čemu s zabrinutošću ističemo neskrivenu nacionalnu diskriminaciju političkog establishmenta bošnjačke provinijencije kada su u pitanju građani hrvatske nacionalnosti, u ovome slučaju.

Istodobno ne sporimo činjenicu da su u BiH političkoj realnosti skoro svugdje ugroženi malobrojniji narodi.

Jednako tako, svjesni smo činjenice kako je politički opasno upirati prstom u druge ne zamječujući vlastite političke pogreške, nedosljednosti, propuste.

HSP BiH ŽVS, generalno osuđuje općeprisutnu indiferentnost, bahatost i isključenost prema sadržajnostima nacionalnog, kulturnog i religijskog identiteta svih etnija u BiH takve postupke i prema Hrvatskom nacionalnom biću bosanskohercegovačkih građana.

Osjećajući suodgovornost sa egzistencijalne i političke perspektive, prije svega, hrvatskog naroda i ostalih naroda i građana, rukovodeći se programskim i političkim ciljevima HSP BiH oštro se suprostavljamo politikama i praksi vladanja u ime aristokracije umjesto demokracije u ime Hrvatskog naroda a za svoje uske interese, mandatu vladanja umjesto mandata služenja narodu kojega se „tobože“predstavlja.

Već odavno, kao politički Hrvati u Sarajevskoj županiji, u Glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nemamo svoje autentične političke predstavnike, ne osporavajući nacionalno Hrvatsko podrijetlo pojedinim građanima hrvatske nacionalnosti koji se politički promoviraju u drugin nacionalnim strankama ili strankama lijeve orijentacije.

Čak su i ovakvi podobni Hrvati izgubili svaku mogućnost djelovanja na političkoj promociji i hrvatskih političkih sadržajnosti. Asimilacija se više ne skriva, postala više nego zahtjevna, i kao dugotrajna pojava, sve više potire svijest o političkom subjektivitetu preostalog pučanstva hrvatske nacionalnosti. Iz tih razloga, između ostalog, sve više građana Hrvatske nacionalnosti, poglavito mladih ljudi odlaze, zajedno sa svojim sugrađanima drugih nacionalnosti, trbuhom za kruhom. Ostali koji ne žele otići i koji žele svjedočiti svoju političku svijesnost o građanskom hrvatskom identitetu bivaju na različite načine šikanirani, omalovažavani, pa i diskriminirani kroz raznovrsne pritiske, fazni mobing, diskriminaciju, dakle, onemogućavani da reprezentiraju znanje i struku, poštivanje zakona i lojalnost domovini BiH i Gradu Sarajevu.

Napretek je takvih primjera šikaniranja i omalovažavanja uglednih građana Glavnoga grada Sarajeva, predstavnika Hrvatskog naroda (nevezano za stranačku pripadnost) koji predano, stručno i odgovorno rade u državnim tijelima vlasti federalne razine, županijske i općinske razine na području Sarajevske županije. Vode se mnogi upravni postupci i sporovi, disciplinski postupci, negativna uzastopna ocjenjivanja radi ciljanih eliminacija svijesnih i stručno osposobljenih građana hrvatske nacionalnosti.

Navešćemo samo neke od mnogobrojnih primjera Hrvata koji su bili izloženi raznim pritiscima u Sarajevu npr. Jozo Andžić FMUP, Stanko Slišković Federalna uprava Civilne zaštite, Vinko Jakić Fondacija“Odraz“, Igor Soldo U. O. RTVFBIH, Mario Pejić BHRT, Zlatko Miletić Ministarstvo inozemnih poslova BIH, Stjepan Kljujić kandidatura za gradonačelnika Sarajeva i mnogo drugih , te torture su od strane onih političkih opcija kojima su puna usta jednakopravnosti Hrvata od kojih prednjaći tzv. multietnička stranka SDP BiH, uz pomoć svojih režimskih medija. Da li može biti slučajno da se diskriminacija po nacionalnoj osnovi učestalo sprovodi prema Hrvatima iz Sarajeva koji su branili ovaj grad vjerujući u multietičnost, nedjeljivost i svekoliki napredak naše BiH.

O tome odavno već bruje javni mediji, pisani i elektronski. Ovim ne umanjujemo iste ili slične nedaće građana Bošnjačke, Srpske i Ostalih nacionalnosti sličnih pozicija, profila i kvaliteta, koji ne ispoljavaju podrepaštvo i servilnost aktualnim vlastodršcima.

Međutim, ističemo i činjenicu da ne dijelimo, niti možemo dijeliti isti teret i odgovornost za ovakav položaj pripadnika Hrvatskog naroda, prije svega, sa onima koji su svojom petnaestogodišnjom vladavinom poradi sebe najviše skrivili postojeću sumornu sliku političke i institucionalne „jednakopravnosti“ Hrvatskog naroda na cijelom prostoru BiH, pri čemu je taj problem posebno izražen na području Sarajevske županije, dakle Sarajeva kao Glavnog grada BiH, na kojega i Hrvati, pored ostalih konstitutivnih naroda i građana trebaju biti jednako uvažavani i jednako ponosni prema svome Glavnom gradu.

Za sada u doživljavanju Sarajeva kao Glavnog grada i Hrvata postoji puno smišljenih ometanja iz političkih nacionalnih kuhinja koje ne osjećaju odgovornost za budućnost ove lijepe zemlje i svih njezinih vrednota, prije svega njezinih ljudi. Svaka država, svaka zemlja prije svega treba ljude, koji vole svoju domovinu.

Hrvati Sarajeva vole svoju Bosnu i Hercegovinu, zašto im se priječi to pravo i ljubav? Odgovore trebaju dati oni koji bitno određuju odnose na političkoj pozornici Županije, Federacije i države.

Županijsko vijeće HSP BiH, sa svoje strane čini ono što može, a to je da upozorava, zahtjeva, traži odgovore i upire prstom u probleme i pitanja opstojnosti Hrvata u glavnom Gradu BiH, što ovim putem i čini.

Jednako tako, spremni smo dati potporu i svima drugim narodima i građanima koji imaju iste ili slične probleme tamo gdje su manjinska populacija, kako bi zajednički otupili oštrice podjela, bahatosti, izolacionizma i indiferencije svakoga oblika, za dobro svih nas zajedno i svakoga posebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*