Zuroff reagirao na služenje misa za Antu Pavelića

Nakon što su nedavno u Hrvatskoj održane dvije mise zadušnice za poglavnika NDH Antu Pavelića, i to u Zagrebu i Splitu, oglasio se i Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal. Poručio je da je služenje mise za Pavelića “uvreda za sjećanje na njegove brojne žrtve i izrugivanje posljedica stravičnih ustaških zločina”.

– Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog prosvjeda Centra Simon Wiesenthal i drugih institucija, sramota je za Katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala postati članica Europske unije, kazao je Zuroff.

Poznati lovac na naciste pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane održavanje misnog slavlja u spomen na ustaškog poglavnika. Također, apelirao je na crkvene vlasti da sankcioniraju svećenike koji pristaju služiti misu za Pavelića.

“Svećenici koji su održavali misu treba izbaciti iz svećeničkog reda jer su potpunom ruglu izvrgli sve kršćanske vrijednosti”, kaže Zuroff.

Zagrebačka misu za Pavelića održali su jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. U Splitu je misa služena u crkvi Svetog Josipa na Mertojaku, a držao ju je don Vjenceslav Kujundžić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*