Američka inicijativa za preustroj FBiH: osigurati ravnopravnost Hrvata, ali bez trećeg entiteta

Sjedinjene Američke Države pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

Kako piše Dnevni avaz, pozivajući se utjecajni diplomatski izvor koji je uključen u cijeli proces, službeni Washington je odlučan u namjeri da aktivira političke snage u FBiH da bi postigle ključni unutarnji dogovor o tome kako izmijeniti veći entitet, koji zbog komplicirane strukture ne može biti konkurentan mnogo jednostavnijoj strukturi Republike Srpske.

Pri tome Amerikanci, kako je Avazu rečeno, žele na stol staviti sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja županija, promjenu županijskih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi donijele efikasniju strukturu.

Jedino što neće biti opcija jest daljnja podjela po nacionalnim šavovima i mogućnost da se nekome od konstitutivnih naroda osporavaju njegova prava.

“To ni u kom slučaju nije opcija. Želimo pomoći da FBiH, koja je ustrojena Washingtonskim sporazumom, lakše živi, da ukloni višak administracije, ustavnih blokada, a da sve to bude rezultat unutarnjeg dogovora. Mi nećemo udariti šakom o stol i dati papir koji neko treba odbiti ili prihvatiti. Svjesni smo koliko se radi o ozbiljnom i kompliciranom projektu, zbog čega će inicijativa u sebi sadržati poticaj domaćim snagama da dođu do zajedničkog rješenja koje će biti provedeno”, izjavio je izvor Dnevnog avaza.

Politički razgovori o ovoj inicijativi navodno su već počeli, a već početkom naredne godine bit će profilirani prvi konkretni prijedlozi. Primarni cilj je, kako su prenijeli diplomatski izvori, smanjenje i suviše skupog administrativnog aparata, koji evidentno koči ekonomiju u FBiH, a samim tim otežava život u ovom entitetu.

“FBiH ima 11 vlada, 11 skupština, stotinu ministara, isti broj zamjenika, više stotina savjetnika, vozača i tajnic. Vrlo je moguće da dođe i do izmjena ustavne strukture i u vezi s tročlanim Predsjedništvom FBiH, jer se radi o preskupom državnom aparatu”, navodi Dnevni avaz riječi svoga neimenovanog sugovornika.

Amerikanci su za ovu inicijativu već dobili podršku partnera iz međunarodne zajednice, uključujući i Europsku uniju, a navodno su preliminarni kontakti s političkim čelnicima u FBiH pokazali spremnost i konsenzus da se promjene u FBiH moraju dogoditi.

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon već je nekoliko puta u javnosti govorio o neophodnosti racionaliziranja FBiH.

Želja Washingtona jest da prijedlozi budu rezultat domaće pameti i da se proces gradi od baze prema političkom vrhu, a ne obrnuto.

Već početkom 2013. godine bit će organizirana međunarodna konferencija na kojoj će svoje prijedloge o rekonstrukciji FBiH izdefinirati akademici, profesori i stručnjaci te predstavnici civilnog sektora.

Drugi korak bi onda podrazumijevao objavljivanje tih prijedloga te razgovore s predsjednicima političkih stranaka i dužnosnicima bh. vlasti.

“Osnovna ideja je da se dođe do racionalizacije, a hoće li to značiti smanjenje broja županija, pripajanje ili nešto slično, ne znamo. Također, potrebno je neke nadležnosti županija prenijeti na razinu FBiH i obrnuto te bolje riješiti financiranje Federacije. Ali cijeli proces se mora držati u okvirima realnih rješenja”, rekao je Dnevnom avazu izvor uključen u ovu inicijativu.

Washington i Bruxelles očekuju da se do početka konferencije o rekonstrukciji FBiH završi pitanje implementacije presude u slučaju “Sejdić i Finci” te provedu odgovarajuće izmjene Ustava BiH.

Cijeli ovaj proces treba osigurati i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda, pri čemu se strogo ističe da neće biti govora o formiranju trećeg entiteta, jer je rezolutan stav američke vlade te institucija EU da je to korak unazad za BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*