Ashton potvrdila: Dodik odustao od referenduma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkazat će referendum, potvrdili su u zajedničkoj izjavi za medije upriličenoj nakon sastanka u zgradi Predsjedništva BiH, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

“Zadovoljan sam što je riješen jedan akutni problem u BiH, ali sam Lady Ashton kazao da nije riješen kronični problem, akumulacija antidaytonskih i antidržavnih postupaka i izjava. Dovode se u pitanje odluke i autoritet visokog predstavnika u BiH, institucije koje su ustanovljene u parlamentu BiH, postojanje genocida u Srebrenici, itd. Nadam se da će se uskoro startati s rješavanjem ovog pravog i trajnog problema u BiH”, rekao je Izetbegović.

Ashton je u izjavi za medije istakla da je povlačenje Odluke o referendumu bila ispravna stvar jer sve odluke trebaju biti donesene putem političkog dijaloga te dodala da će EU olakšati strukturalni dijalog u vezi s državnim pravosuđem.

“Druga stvar koju želim istaći je da EU sa zabrinutošću gleda na situaciju u BiH. Želim vidjeti da je fokus političara na obrazovanju, otvaranju novih radnih mjesta i ekonomiji. Ostajemo posvećeni europskoj budućnosti BiH i tu  sam da to potvrdim”, rekla je Ashton.

Ona je istakla da je neophodno građanima BiH osigurati napredak koji zaslužuju i da svi čelnici trebaju staviti interes građana na prvo mjesto te ostvariti napredak ka EU.

“Nema prečica na putu ka EU. Puno posla je pred vama, ali je u potpunosti izvodljivo. Isto kao što smo vidjeli napredak u oblasti bezviznog režima, tako i druga pitanja mogu biti riješena. Mislim da ćete svi osjetiti našu podršku i spremnost da surađujemo s političarima ove zemlje u ispunjavanju krajnjeg cilja”, istakla je Ashton.

4 Comments

  1. Dodik je blefer sad je imao šansu i da to pokaže, ovo mu je politički kraj sad će ga opozicija u RS progutati!!!

  2. Politički kraj? Neće biti: po onoj čuvenoj kosovskoj ‘poraz je pobjeda’ Dodik već uživa u svojoj pobjedi – eno ga, sa Kusturicom, u Nici, na festivalu na kojem Nemanja dobija francuski viteški orden. A referendum, dostojanstvo Narodne skupštie Srpske, iznevjerene nade bosanskih Srba, naroda, koga briga!? Sin mu obezbjeđen, kčer takote, on bogat i slavan, i voljeni Vožd. Nema mu kraja…..

  3. Zasto su ti nHrvatski pravasi zaljubljeni u muslimansku bosnu. Kad Muslimani na svaki nacin zala unistit Hrvate. Ti Muslimanski pravasi. Pogledajte sto rade sa Hrvatima u centralnoj bosni izrodi jedni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*