B. Krišto, S. Kukić i M. Ivanković Lijanović kandidati za premijera BiH

Političke stranke zastupljene u parlamentu Bosne i Hercegovine predložile su tri kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara te zemlje no čvrstog dogovora o vladajućoj koaliciji još uvijek nema, izjavio je u petak predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Potvrdio je kako je HDZ BiH predložio Borjanu Krišto kao zajedničkog kandidata bloka hrvatskih stranaka dok su stranke okupljene u koaliciju predvođenu Socijaldemokratskom partijom predložile sveučilišnog profesora iz Mostara Slavu Kukića. Iako je članica te koalicije, Narodna stranka “Radom za boljitak” istaknula je posebnu kandidaturu svog predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića.

Radmanović je objasnio kako tri predložena kandidata sada trebaju proći provjere koje provodi Agencija za istrage i zaštitu BiH i Središnje izborno povjerenstvo.

‘Nadamo se da ćemo rezultate provjere imati do kraja idućeg tjedna’, kazao je Radmanović objašnjavajući kako će nakon toga na Predsjedništvu BiH slijediti glasovanje te odlučivanje o tome tko će Zastupničkom domu državnog parlamenta biti predložen za premijera.

Radmanović je međutim upozorio kako bi provedene konzultacije mogle biti uzaludne ukoliko političke stranke do iduće sjednice Zastupničkog doma ne postignu dogovor o tome tko će činiti vladajuću većinu.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je, objavljujući nakon konzultacija u Predsjedništvu BiH, da je Slavo Kukić kandidat je političkih stranka potpisnica platforme, rekao da prijedlogom ove “nestranačke ličnosti stranke platforme pružaju ruku ostalima u BiH da se brže formira vlast”.

“Sad se očekuje da Predsjedništvo ispoštuje rok i izjasni se o svim prijedlozima do 14. lipnja”, dodao je Lagumdžija, napominjući da ne dolazi u obzir nikakvo uvjetovanje za formiranje vlasti na državnoj razini rekonstrukcijom federalne Vlade.

“Raspodjela pozicija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine treba biti izvršena tako da stranke, potpisnice platforme, dobiju pet mandata a pet stranke iz Republike Srpske i dva HDZ-a”, rekao je danas nakon konzultacija s članovima Predsjedništva BiH predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić. “To odgovara izbornim rezultatima jer stranke potpisnice platforme imaju 18 mjesta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a ova grupacija 17″, rekao je Tihić.

Razgovori o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara stranaka potpisnica platforme su u tijeku. Razgovarano je o više kandidata. Ostala su u užem izboru još dva, ali ne znam tko je izabran jer sam izašao sa sastanka prije donošenja odluke”, kazao je Tihić. Dodao je da će to zasigurno biti kandidat iz reda hrvatskog naroda i da je iz Hercegovine.

Tihić nema ništa protiv da se razgovara o prijedlogu hrvatskog bloka da Krišto bude predsjedavajuća Vijeća ministara. “Strankama platforme treba pripasti ili mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara ili mjesto ministra vanjskih poslova BiH”, rekao je Tihić.

“Kad je u pitanju Ministarstvo financija SDA smatra da je vrijeme da ova pozicija pripadne Bošnjaku. Od Dayjtona naovamo nikada Bošnjak nije bio ministar financija ni u entitetu ni na razini države”, rekao je Tihić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*