Čeka se zeleno svjetlo za podizanje spomen obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

Vrhbosanska nadbiskupija i HKD Napredak intenzivno i dalje rade na projektu podizanja spomen obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu.

„U suradnji s Općinom Stari Grad realizira se zaključak Općinskog vijeća u kojem stoji da papin spomenik treba pomaknuti prema katedrali u odnosu na predloženo rješenje“, kazao je glavni tajnik HKD-a napredak Vanja Gavran.

„Isto tako je izvjesno kako u sadašnjem trenutku nećemo moći realizirati uređenje trga iz financijskih razloga, a što je zadatak Općine, ali ćemo zato krenuti paralelno s izradom spomenika i uređenje stepeništa i trotoara oko same katedrale. Arhitekti sada rade prijedlog tog renoviranja i u taj prijedlog će zajedno s kiparom Hrvojem Urumovićem, čiji je rad izabran na međunarodnom natječaju, odrediti mikrolokaciju spomenika“, kazao je Gavran i dodao kako će taj prijedlog uređenja stepeništa i trotoara oko katedrale sigurno dobiti zeleno svjetlo na Općinskom vijeću Općine Stari Grad.

Zahvalio je posebno Općini Stari Grad i Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao i ostalim institucijama koje su uključene, na odličnoj suradnji i pomoći koju pružaju u realizaciji ovog projekta te je izrazio uvjerenje da će sve razine vlasti ove godine u potpunosti osigurati sredstva za papin spomenik kako bi u što skorije vrijeme spomenik ugledao svjetlo dana.

Idejno rješenje spomen-obilježja rad je mr. art. Hrvoja Urumovića, akademskog kipara (1976.) Rođen je u Sarajevu. Srednju školu završava u Splitu 1995. godine kao kiparski dizajner na odjelu kamena pri školi Likovnih umjetnosti u Splitu. Te iste godine upisuje se na kiparski odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je uposlen na radnom mjestu višeg asistenta na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci na Katedri za kiparstvo. Idejno rješenje trga i Strossmayerove ulice djelo je Zvonimira Krznarića, arhitekta (1938.) Trg ispred Katedrale odabran je za postavku spomen-obilježja jer je to mjesto s kojeg je papa Ivan Pavao II., tijekom posjeta Sarajevu 1997. godine, pozdravio i blagoslovio ljude. (izvor: kta)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*