Dodik predlaže razgovor o mirnom razlazu

dodik11Bosnu i Hercegovinu ”održava samo to što stranci pokušavaju zadržati privid njenog funkcioniranja”, izjavio je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik prilikom posjeta Radio-televiziji RS. ”Mnogo je primjera koji ukazuju na to da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u okviru toga možemo da razgovaramo i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta. Zašto mora biti samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća?”, rekao je Dodik. I, naravno, izazvao nebrojene reakcije.
Žurno se oglasio Ured visokog predstavnika priopćenjem u kojem stoji da je Dodikova izjava “očigledan pokušaj da se u predizbornom razdoblju postignu jeftini politički poeni”. “Umjesto traženja rješenja za stvarne brige građana, kao što su otvaranje radnih mjesta i privlačenje stranih ulaganja, namjera Dodikovih izjava je da se ugrozi onaj isti mir i stabilnost koje on tvrdi da želi održati”, stoji u priopćenju OHR-a. Ističe se također da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH zajamčeni međunarodnim pravom, uključujući i Daytonski mirovni sporazum, da su RS i Federacija BiH sastavni dijelovi BiH, da njihova legitimnost proizlazi iz Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.
“Ponavljanim osporavanjem postojanja BiH, premijer Dodik šteti Republici Srpskoj”, ističe se u priopćenju, uz ovakvo objašnjenje: “Svatko tko osporava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine osporava i postojanje njenih sastavnih dijelova, uključujući Republiku Srpsku.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*