Hercegovina mora biti prepoznatljiva po pršutu, siru, vinu…

U organizaciji Seljačkog saveza Federacije BiH danas je u Ljubuškom održano predavanje na temu “Brendiranje hercegovačkih poljoprivrednih proizvoda”.

Kako je u izjavi za Fenu kazao predsjednik tog saveza Dragan Pavlović, to je bilo prvo u nizu predavanje koje je organizirano u cilju stvaranja domaćih brendova za proizvode tradicionalno vezane za Hercegovinu, čime bi se stvorili dobri preduvijeti za lakši plasman domaćih proizvoda krajnjim korisnicima.

“Želja nam je da slijedimo primjer Istre u Hrvatskoj te da od naših kvalitetnih i cijenjjenih proizvoda, kao što su vino žilavka i blatina, šipak, smokva, maslinovo ulje, mladi krompir, ljekovito bilje, pršut i sir, stvorimo regionalne brendove”, kazao je Pavlović, dodavši kako će se taj cilj i ostvariti ako političari i proizvođači budu slušali struku.

Na stručnom skupu skupu govorili su prof dr. Marko Ivanković, dr. Tihomir Prusina, mag. Branko Rogić, mag. Miro Barbarić te prof. dr. Nezir Tanović.

Na kraju su doneseni zaključci koji će biti upućeni institucijama nadležnim za daljnje korake.

U zaključcima se, između ostalog, ističe kako je potrebno uključiti u proces brendiranja sve relevantne institucije i proizvođače te pokrenuti zakonsku proceduru vezano za brendiranje navedenih proizvoda.

Također, istaknuto je kako je potrebno i dalje raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača vezana za brendiranje te organizirati stručna predavanja kao i putovanja u regije u regije sličnih proizvodnih karakteristika koje su značajno radile na brendiranju i zaštiti svojih proizvoda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*