Hrvatska je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta

turisti1Anketa provedena na uzorku od 30.000 slučajno odabranih ispitanika u 27 zemalja članica Europske unije te u Hrvatskoj, Norveškoj, Islandu, Turskoj i Makedoniji pokazuje da je Hrvatske među prvih nekoliko najpoželjnijih destinacija izvan EU-a. Od ukupnog broja anketiranih, 80 posto ih namjerava putovati na godišnji odmor. Polovica onih koji će putovati provest će odmor u svojoj zemlji, a u 17 zemalja od 32 u kojima je provedeno istraživanje među prve tri najpoželjnije destinacije nalazi se jedna izvan EU-a.
Hrvatska se nalazi među tri najpopularnije destinacije u sedam zemalja – Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Norveškoj.
U Sloveniji je Hrvatska na prvom mjestu a ove je godine namjerava posjetiti 30 posto Slovenaca. U Norveškoj i Slovačkoj Hrvatska je na drugom mjestu, a u Češkoj, Mađarskoj, Austriji i Poljskoj na trećem mjestu.
Samo je 20 posto anketiranih izjavilo da su gotovo sigurni da neće putovati ove godine, što je znatno manje nego prošle godine kada ih je sigurno bilo 33 posto.
Prošle godine u Hrvatsku su turisti putovali najviše osobnim automobilom ili motociklom (64 posto), zatim autobusom (18 posto), zrakoplovom (11 posto), vlakom (5 posto) i brodom (1,5 posto), što je još jedan dokaz da je turistička sezona bila puno bolja od predviđanja, ali i puno bolja nego kod izravne konkurencije, zahvaljujući dobrim cestama i blizini emitivnih tržišta. [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*