Hrvatski studenti tvrde: Vlasnik hotela na Ilidži četiri dana nas je držao zatočene i prijetio nam smrću

studenti-na-ilidziČetvorica studenata iz Hrvatske koji su došli u Sarajevo na studentsku zabavu u organizaciji studentske udruge “Akademis” iz Zagreba nisu ni slutili da će se, umjesto nezaboravnog provoda, njihov boravak u bh. metropoli ubrzo pretvoriti u najgoru noćnu moru!

Studenti koji su bili smješteni u hotelu “Terme” na Ilidži tvrde za Dnevni avaz da ih je Alija Budnjo, vlasnik tog hotela i tajkun SDA, danima držao kao taoce prijeteći im da će ih sve redom likvidirati ako mu ne plate štetu koju su navodno npravili u obližnjem hotelu “Austrija”, gdje se studentska zabava i održala.

“U Sarajevo smo došli 8. ožujka s grupom od 900 studenata iz Zagreba, Osijeka i Rijeke, a ovo nam je bila proslava 5. godišnjice našeg konstantnog dolaska u Sarajevo. Došli smo da se zabavimo i uživamo. Nismo ni slutili da će nas četiri dana držati zarobljene bez ikakvih prava”, izjavio je za Dnevni avaz Branko Paunović, predsjednik udruge “Akademis” iz Zagreba.

Paunović tvrdi da ih je Alija Budnjo, dan nakon završetka zabave, optužio da su mu napravili štetu u vrijednosti od 4.000 eura, zbog čega je od 180 studenata koji su odsjeli u hotelu “Terme” zaplijenio putovnice.

“Budnjo je doveo naoružano osiguranje rekavši nam da smo progorjeli vrijedan tepih te da moramo platiti štetu. Kada je došla policija, on je pustio 180 studenata da idu kući, a nas četvoricu, Josipa Musu, Marka Gundića, Marka Leku i mene, na silu je zadržao u hotelu te nam blokirao automobile na parkiralištu da ne možemo otići dok dug ne platimo”, priča Paunović.

Isprepadani studenti pričaju da se Budnjo s njima čak fizički pokušao obračunati, nakon čega im je poručio da će, ako na legalan način prijeđu granicu, “platiti ljude da ih likvidiraju u centru Zagreba”.

“Preživjeli smo neviđene torture, prijetnje smrću, strah. Ovo je priča za ne povjerovati. Još smo u šoku. Vratio nam je putovnice tek nakon što su naši prijatelji pozvali policiju, a prije toga nam je na silu iz privatnih sefova uzeo sve novce koje smo imali. Ogorčeni smo, a policija nas je saslušavala dva sata kao da smo najveći kriminalci. Četiri dana nas je držao zarobljene da niko nije znao ni gdje smo”, rekao je Paunović.

“Pretrpjeli smo veliki strah. Nije jednostavno kada vas zarobe i prijete vam smrću. Poručio nam je da je on u Sarajevu važna osoba te da će na osnovu jednog poziva spriječiti da napustimo BiH”, izjavio je Paunović.

Budnjo je u izjavi za Dnevni avaz negirao sve optužbe studenata rekavši da ih niko nije ružno ni pogledao, a kamoli držao zarobljene.

“Sve su to njihove budalaštine. Oni su tu partijali danima, napravili i štetu i odjednom nemaju para ni da plate dva dana noćenja. Sve sam već prijavio policiji. Nisam ih ni dotakao. Angažirao sam advokata da ih tužim”, kaže Budnjo.

Studenti također najavljuju tužbu – tužit će Budnju zbog prijetnji smrću.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*