Nijaz Duraković: Bošnjaci su u Hercegovini građani su drugog reda!

Bošnjaci su na području Stoca, preko Višića, Ljubuškog, Mostara, Prozora, pa sve do Duvna i Livna apsolutno obespravljena i ponižena manjina, ustvrdio je Nijaz Duraković, sveučilišni profesor i nekadašnji predsjednik CK SKBiH, komentirajući alarmantno pismo muftije mostarskog Seida ef. Smajkića o sve težem položaju Bošnjaka u Hercegovini.

“U drugom desetljeću 21. stoljeća na tom području se favoriziraju ‘pod jednim krovom dvije škole’, što je još prije više desetljeća, kao naročito fašistički i rasistički koncept, napušteno čak i u Južnoj Africi. U skoro svim od spomenutih gradova Bošnjaci su građani drugog reda. Apsolutno su degradirani u zapošljavanju, nema ih u javnim i državnim službama, u zdravstvu, obrazovanju, kulturi”, izjavio je Duraković za Dnevni avaz.

PO njegovim riječima, 16 godina poslije Daytona ukupna društveno-politička situacija gora je nego 1996. Tvrdi da nisu reinkarnirane samo ideje nego i praksa Herceg-Bosne, hrvatske samouprave, novog hrvatskog sabora, odnosno trećeg entiteta.

“Proradila je nacionalističko-politička osovina na relaciji SNSD – SDS – HDZ BiH – HDZ 1990 s osnovnim ciljem destruiranja BiH, njene disolucije i rasturanja. Postavljene su paralelne institucije u svim bitnim segmentima društveno-ekonomskog života, u ekonomiji, elektroprivredi, saobraćaju, obrazovanju, nauci, zdravstvu i sudstvu”, rekao je Duraković.

Predložio je da se napravi svojevrsna inventura pa će se, kako je rekao, vidjeti da na svim spomenutim područjima u Hercegovini Bošnjaka nema ni za lijeka, a sve pod krizmom i godinama ofanzivno plasiranom tezom o ugroženosti hrvatskog naroda, o neravnopravnosti i nejednakosti.

2 Comments

  1. Ti muslimani mrze sva sto oni ne kontrolisu. Zasteti nekazu kako je Hrvatima u Sarajevu, Zenici, Tuzki… Zasto nepriznaju da su oni protjerali iz Sarajeva Srbe i Hrvate.

    • Bogumil i naši Hrvati isto rade u Stocu i tamo Bošnjačka djeca ulazena sporednja vrata škola.Hrvat jesam ali osuđujem politiku oba HDZ i HNS jer u Hercegovini Bošnjaci su narod trećeg reda kao ostavljeni Hrvati Sarajeva Tuzle Zenice ili Hrvati petog reda u Republici Srpskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*