Nikolovski osuđen na 18 godina za propast hrvatske štedionice u Ohiu

Američki državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Clevelanda, u kojemu su svoj novac izgubile tisuće štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika, prenose u nedjelju lokalni mediji u američkoj saveznoj državi Ohiu.

Hrvatska štedna zadruga St. Paul, osnovana 1943. godine, propala je prije dvije godine, a s njome i 238 milijuna dolara štednje više od pet tisuća članova udruge. Sudac u Clevelandu proglasio je Nikolovskog krivim za kaznena djela prevare, te ga opisao kao “nasilnika koji nikada u životu nije radio”, prenose lokalni mediji.

Nikolovski je emigrirao u SAD iz Makedonije 1992. godine, a 2004. je dobio američko državljanstvo.

Uz Nikolovskog za propast Hrvatske štedne zadruge bio je optužen i bivši upravitelj te zadruge Anthony Raguz (52) koji je u rujnu 2011. priznao pronevjeru više od 70 milijuna dolara koja je dovela do propasti štedionice. Riječ je o “vjerojatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj povijesti”, kako su slučaj nazvali američki tužitelji.

Tužiteljstvo je Raguza opisalo kao vođu prijevare koja je trajala više od desetljeća, a Nikolovski je bio njegov suoptuženik. Raguz je za više od tristo štediša odobrio tisuće nevaljanih zajmova u vrijedosti većoj od sedamdeset milijuna dolara. Priznao je da je podijelio milijune dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja, te da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milijun dolara mira i darova.

Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje većini od pet tisuća štediša.

Još u ožujku 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dioničarima rekao kako štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 milijuna dolara.

Cijelo su se vrijeme, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prijevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milijune dolara.

Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne račune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*