OHR: BiH se neće raspasti, Dodik nastavlja s retorikom podjele

Činjenica je da je Bosna i Hercegovina suverena država od 1992. godine, kad je jednoglasno primljena u UN. Bosna i Hercegovina se neće raspasti, navedeno je u današnjoj reakciji OHR-a na jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

U saopćenju OHR-a se ističe da prema Daytonskom mirovnom sporazumu država Bosna i Hercegovina ima jasno definirane nadležnosti, domaće i međunarodne.

– Ustavni sud BiH, također daytonska institucija, to je mnogo puta potvrdio. Predsjednik Dodik, kao izabrani zvaničnik u BiH, treba to shvatiti i poštovati, navodi se dalje u saopćenju.

“Umjesto što nastavlja s retorikom podjele, lider SNSD-a, zajedno s drugim stranačkim liderima koji su pobijedili na izborima 2010. godine, treba shvatiti hitnost situacije i intenzivirati dijalog u cilju postizanja kompromisa za imenovanje novog Vijeća ministara i usvajanja državnog budžeta kojim će se osigurati potpuno funkcioniranje institucija na državnom nivou”, navde iz OHR-a.

“OHR je problem, a ne rješenje”

Komentirajući današnje saopćenje OHR-a predsjednik Republike Srpske je naglasio da je OHR problem u BiH, a ne rješenje.

– Sve devijacije, sve što je propast u BiH napravio je OHR i to je definitivno učinio tako što je tumačio ‘duh Daytona’, a ne što je primjenjivao ‘slovo Daytona’, izjavio je Dodik u Bijeljini. On je ocijenio da BiH ne bi bila u institucionalnoj, sistemskoj krizi u kakvoj je danas da je OHR provodio “slovo”, a ne “duh Daytona”:

– OHR je arogantno nametao zakone, mijenjao politički sistem, a time mijenjao i Daytonski sporazum i zbog te promjene i ohrabrivanja bošnjačkih političkih krugova u Sarajevu da mogu računati na intervencionizam OHR-a, došlo je do sadašnjeg zastoja i nemogućnosti dijaloga, kazao je Dodik, koji je istaknuo i da je današnje saopćenje OHR-a “alibi saopštenje”, jer se ovaj ured želi obraniti od javnosti u Sarajevu, koja stalno nagoni na neku vrstu intervencionizma isključivo u korist Sarajeva i sarajevske političke čaršije.

Dodik je među ostalim također podsjetio da su SNSD i SDS definirali svoje politike na nivou BiH i tražili i organizovali sastanke u vezi dijaloga, ali da to sve nije uspjelo, jer je OHR ohrabrivao jednu strukturu u Bosni i Hercegovini.

– Mi pozivamo na dogovor u okviru postojećeg sistema. Ako tog dogovora nema, ovo mrcvarenje ne koristi nikome, a najmanje koristi bošnjačkom narodu. Čak i u federalnim medijima vidim ocjene o tome da je Bosna i Hercegovina podijeljeno društvo i da joj prijeti raspad, zaključio je.

2 Comments

  1. Gospodo iz OHR trebate stati na kraj mrziteljima Bosne i Hercegovine.Jednom stanite u kraj politici podjela Laktašenka Milorada Dodika i koristite bonske ovlasti u smjenjivanju ljudi koji rade protiv interesa naše zemlje i domovine.Upozorite i predstavnike HDZ BiH i HDZ 1990 da prestanu opstruirati fukcionisanje zakona u Federaciji BiH.Gospodine visoki predstavniče OHR samo vi možete svojim ovlastima i pretnjama stati u kraj podjeli zemlje.

  2. Dodik je toliko nekulturan da to sam neprimjećuje,Gospodo iz OHR-a,takvim treba zabraniti politički rad.Ovoj zemlji treba mir,mir se može vratiti vraćanjem ustava iz 1992 god.Pogledajte i ovo na internetu, ZAHTJEV ZA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
    Otvorena grupa
    [email protected] ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*