Papa Franjo I. – Borac za siromašne, neokaljan skandalima

Franjo I.Jorge Mario Bergoglio je novi katolički poglavar, 266. po redu. Odabrao je ime Franjo I. u čast Franji Asiškom, što je znakovito i obećavajuće, čime daje naznaku da će se crkva orjentirati prema siromašnima.

Bergoglio je bio jedan od kandidata u prošloj konklavi, štoviše, glavni protukandidat bivšem papi Benediktu XVI. 2005. godine. Prvi je iz reda isusovaca koji je postao papa, i prvi papa ne-Europljanin u posljednjih 1200. godina,

Jorge Mario Bergoglio (76), je do maloprije bio nadbiskup Buenos Airesa.

Isusovac, doktorirao u Njemačkoj. Svećenik je sa sveučilišnim iskustvom te je bio rektor filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu.

Biskupom je postao 1992., a 1997. je imenovan koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa.

Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Kardinalom ga je imenovao Ivan Pavao II. 21. veljače 2001. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Ovaj, sve do maloprije, nadbiskup Buenos Airesa poznat je u narodu po tome što putuje autobusom na posao, a ima praktičan pristup siromaštvu. Naime, kada je imenovan za kardinala, Bergoglio je uvjerio stotine Argentinaca da ne lete u Rim kako bi proslavili s njim, već da umjesto toga daju novac koji su željeli potrošiti na avionsku kartu siromašnima. On je bio žestoki protivnik argentinske odluke o legalizaciji istospolnih brakova 2010. tvrdeći da djeca trebaju imati pravo da ih odgajaju i obrazuju otac i majka, te je inzistirao na stavu da je posvajanje od strane homoseksualnih parova oblik diskriminacije prema djeci. Unatoč takvom stajalištu o istospolnim brakovima, Bergoglio podučava o važnosti poštovanja prema osobama homoseksualne orjentacije.

Papa Franjo I. je također poznat i kao protivnik abortusa i eutanazije, ali vjeruje u kontracepciju kao sredstvo protiv širenja bolesti, otvoren je za dijalog s drugim vjerama, nije upleten u nikakave skandale, a reformu Kurije smatra svojim prioritetom.

Prvi je iz reda isusovaca koji je postao papa, i prvi papa ne-Europljanin u posljednjih 1200. godina; zadnji papa prije njega koji nije bio s europskog kontinenta bio je Grgur III., rođen u Siriji (731.-741.g.)

Petra Sjauš / Tportal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*