Počast 12-orici redarstvenika ubijenih iz zasjede

borovo-2010 Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, obilježena je 19. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u tome mjestu nedaleko od Vukovara.
Prigodan program započeo je tradicionalnim mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata, od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su potom vijence položila i svijeće zapalila druga izaslanstva. Nakon što su vijenac položili i svijeću zapalili članovi obitelji i rodbina ubijenih policajaca, počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i predsjednik republike Ivo Josipović, Sabora Luka Bebić, Vlade Jadranka Kosor te druga izaslanstva.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je pravnu državu da otkrije krivce za zločin u Borovu Selu, te istaknuo da su poginuli redarstvenici simbol hrvatske borbe za slobodu i simbol pravednog obrambenog rata. Snažno je naglasio ulogu MUP-a u Domovinskom ratu, koji je bio jezgra otpora agresoru i jezgra stvaranja hrvatskih obrambenih snaga. Josipović je ocijenio da je Hrvatska danas stabilna europska država, čemu su snažno pridonijeli i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova. U ime svih saborskih zastupnika, žrtvi 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika poklonio se i predsjednik Sabora Luka Bebić, ocijenivši da se zločin u Borovu Selu ničim ne može opravdati, da se ne smije ni zaboraviti, jer ćemo u suprotnom povijest morati ponovo ponavljati.
»Došli smo se pokloniti do zemlje poginulim redarstvenicima i zavjetovati se da njihovu žrtvu nećemo zaboraviti«, poručila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Naglasila je da sva tijela državne vlasti trebaju uložiti napor kako bi se imena počinitelja zločina u Borovu otkrila i kako bi zločinci bili privedeni pravdi. Pogibija policajaca u Borovu Selu, rekla je Kosor, bio je jasan znak da se velikosrpski agresor neće zaustaviti. Posebno je istaknula činjenicu da je Domovinski rat bio pravedan i osloboditeljski, da se ta činjenica nikako ne smije zaboraviti, te da se ne smije dopustiti nikakvo revidiranje povijesti.
Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, podsjetio je da su se poginuli pripadnici vinkovačke Specijalne policije odazvali pozivu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i krenuli časno 2. svibnja 1991. osloboditi dvojicu zatočenih kolega. “Dočekani su u zasjedi i masakrirani”, rekao je Karamarko, dodavši da je uz poginule policajce još njih 21 ranjeno. Na komemorativnom skupu u Borovu, vijence je položila i Udruga roditelja poginulih policajaca, kao i brojne stradalničke udruge.

1 Comment

  1. hrvatsko pravosudje do sada nista nije ucinilo na ovome zlocinu,,politicari lazu posebno josipovic–on se uporno izvinjava u ime hrvata bih ,,,tko ga je za to ovlastio,,,on sam,,,njega bih hrvati sigurno nisu birali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*