Podignuta optužnica za zločin u Trusini

tuzilastvo-bih1 Tužiteljstvo BiH priopćilo je da je podiglo prvu optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica što su ga godine 1993. počinili pripadnici Armije BiH. Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, bivši pripadnici postrojbe za posebne namjene “Zulfikar”, optuženi su za ubojstva i zlostavljanje hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO-a. Istraga se još uvijek vodi protiv više osoba zbog prikrivanja zločina i zapovjedne odgovornosti, a među njima je i bivši načelnik glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović.
Osim za zarobljavanje i strijeljanje civila i zarobljenih pripadnika HVO, Memića, Salčina i Hakalovića se tereti za sudjelovanje u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina. Optuženi se nalaze u pritvoru kao i zapovjednik postrojbe Zulfikar, Zulfikar Ališpago Zuka te Nihad Bojadžić koji je bio zamjenik zapovjednika ove postrojbe.
U akciji Armije BiH 16. travnja 1993. godine ubijeno je 18 civila i četiri zarobljena pripadnika HVO-a, a četiri osobe, među kojima i dvoje djece, su ranjene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*