Roderick Moore: Inzkove odluke su u korist bh. Hrvata

Nalog visokog predstavnika Valentina Inzka, kojim se privremeno suspendiraju dvije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH dok Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ne donese odluku o ustavnosti novih vlasti, nisu usmjerene protiv hrvatskog naroda u BiH, ističe prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ on je kazao a su Inckove odluke na tragu zahtjeva dva HDZ-a da Ustavni sud FBiH razjasni pravnu situaciju.

– Žao nam je što su uslijedile ovakve reakcije od nekih hrvatskih i srpskih stranaka. Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica u cjelini imaju snažan interes da osiguraju da se u potpunosti poštuju interesi Hrvata u BiH. Koja god vlast bila u FBiH, upravo to joj treba biti prioritet. Problemi o kojima bh. Hrvati govore u proteklim godinama, trebaju biti riješeni. Pozivam bilo koju buduću vlast da to prioritetno riješi – kaže Moore.

Na pitanje je li iznenađen reakcijama, odgovorio je:

– U određenoj mjeri, reakcije su zbunjujuće. Kada pogledate u posljednjih nekoliko tjedana, Mostarsku deklaraciju od prošlog ponedjeljka naprimjer, na 12 mjesta govori se o ustavnosti i pozivaju institucije da to riješe. Nadalje, dan nakon sjednice Doma naroda 17. ožujka, dva člana Predsjedništva HDZ-a BiH zatražila su da se Ustavni sud očituje, brojni službenici dva HDZ-a pozvali su da se ustavne instance očituju… Mi se, dakle, slažemo sa zahtjevom dva HDZ-a da Ustavni sud FBiH treba reći jesu li aktivnosti na konstituiranju vlasti u skladu s Ustavom ili ne.

Moore tvrdi da se Inzkovim odlukama ne prejudiciraju odluke Ustavnog suda:

– Ni u kom slučaju! Koliko znam, mi nemamo nikakvih kontakata s Ustavnim sudom. Nadalje, Vijeće za implementaciju mira (PIC), osim Rusije, podržalo je naše stavove.

Sarajevski list postavio je Mooreu još nekoliko interesantnih pitanja, na koja je ovaj odgovorio:

Govorimo o dvije velike odluke OHR-a. Čudno je što o njima ponajmanje govori sam Inzko. Znači li to da se on ne slaže s ovime što je urađeno?

– Bilo je više „bonnskih odluka“ gdje visoki predstavnik nije u javnosti istupao i objašnjavao. Dok mi sada razgovaramo, i on razgovara s drugim novinarima… Incko se ne krije iza ove odluke, on je uvjeren da se trebala i morala donijeti.

Neki su ocijenili da je ovo početak raspada BiH?

– Iskreno se nadam da to ne stoji, još manje je to namjera međunarodne zajednice. Ovdje smo da štitimo, provodimo i pratimo provođenje Daytona. Bilo bi vrlo, vrlo nesretno ako bi bilo tko pomislio da je ovo prilika za dezintegraciju BiH. Takvo što ne bi naišlo na razumijevanje u međunarodnoj zajednici… Mi imamo instrumente da se takvo nešto ne može dogoditi. Imamo Daytonski mirovni sporazum i brojne diplomatske i druge mehanizme da to ne dopustimo. „Drugi mehanizmi“, između ostalog, jesu i bonnske ovlasti visokog predstavnika. A na svojoj strani imamo i brojne građane ove zemlje!

Moore je komentirao i mogućnost da dva HDZ-a uđu u vlast na državnoj razini:

– Usprkos nekim medijskim navodima, OHR nema apsolutno ništa protiv da se u državnoj vladi nađu velike stranke, uključujući i dva HDZ-a. Naš posao ni uloga nije da vladamo umjesto domaćih tijela vlasti. Nadalje, najnovije odluke visokog predstavnika ne tiču se formiranja bilo koje vlasti. Neki prigovori koje čujemo su apsurdni.

Američki diplomat demantirao je da je bilo prijetnji…

– Nije bilo nikakvih prijetnji i nadam se da ih neće biti. Svjestan sam da su emocije uzburkane, ali se nadam da će sve biti prihvaćeno i da će proći u miru. Spremni smo na javni dijalog o ovome. Ljudi ne trebaju smetnuti s uma da je visoki predstavnik samo privremeno suspendirao, dakle nije poništio odluke SIP-a. I mi smatramo da Ustavni sud treba utvrditi pravno stanje.

2 Comments

  1. U Bosni i Hercegovini valadaju sotonska djeca.Palakoi su zacrtali i stoga sprovode, onje poguban za Hrvate. Muslimanska propaganda i Hrvatske izdajice.

    • Ma ne bojim se ja toliko tih sotonskih sinova, jer muslimani su si uzeli preveliki zalogaj, a to će na kraju shvatiti i HSP BiH koji se ne može baš podičiti veleumnim članstvom, doduše kao niti jedna stranka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*