Thatcher: Vukovar je simobol zapanjujuće brutalnosti od bezobzirnog agresora

Margaret-ThatcherMargaret Thatcher pamtit će i Hrvatska. Početkom 90-ih godina otvoreno je podržavala hrvatske težnje za osamostaljenjem, za što je 1998. primila i visoko hrvatsko odlikovanje.

Barunica Margaret Thatcher otvoreno je podržavala hrvatske težnje za samostalnošću. Tražila je da je međunarodna zajednica naoruža kako bi se mogla obraniti pred agresijom. Kada je 1991.

Hrvatska napokon postala samostalna, prva reakcija Margaret Thatcher bila je: “Rekla sam konačno, to je velik dan, dan za koji su se vaši ljudi borili i radili. Kada je želja za neovisnošću priznata i Hrvatskoj i Sloveniji, bilo je to veliko olakšanje, ali kombinirano. Istodobno s uspomenom na one koji su izgubili živote ili svoje drage ili svoje domove”, kazala je 1992. godine.

Iako tada više nije bila premijerka, Margaret Thatcher svojim je političkim autoritetom upozorila svijet na događaje u Hrvatskoj, prisjeća se prvi ministar vanjskih poslova. “Ta izjava je obišla cijeli svijet i to je bila jedna velika potpora hrvatskoj samostalnosti”, kazao je Zdravko Mršić, bivši ministar vanjskih poslova.

Zasluge joj pripisuju i drugi svjedoci vremena. “Margaret Thatcher bila je jedna od prvih koja je progovorila o tome tko je Slobodan Milošević, koja je bit njegovog režima, kada je zapad mucao”, kazao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.

“Taj interviju je sigurno doprinio širenju istine o Hrvatskoj i o agresiji na Hrvatsku”, kazao je Zlatko Mateša, bivši predsjednik Vlade. U rujnu 1998. posjetila je Hrvatsku. Za iskazanu potporu, predsjednik Franjo Tuđman dodijelio joj je jedno od najviših hrvatskih odlikovanja. Barunica Thatcher odlikovana je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. Dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. U svom govoru zahvale, Thatcher je spomenula Vukovar, grad prema kojem je gajila posebnu naklonost.

“Vukovar je simbol zapanjujuće brutalnosti od strane bezobzirnog agresora, simbol nevjerojatne hrabrosti koju su iskazali malobrojni branitelji. On je simbol slabosti, jer je dopušteno da se tragedija dogodi”, kazala je tada Thatcher.

“Impresionirale su je male stvari. U Zagrebu je vidjela Dolac, vidjela je stari dio grada i to ju je jako dojmilo”, prisjetio se Granić.

Oni koji su je upoznali, neće je pamtiti kao željeznu lady. “Ona je bila izvanredna žena i ja bih kazao da je to samo politički termin, a da to nije bio njezin osobni stav. Ona je bila vrlo izravna i vrlo topla osoba”, kazao je Mršić.

Izvor: Dnevnik.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*