Turističkoj zajednici grada Zagreba uručeno priznanje na sajmu u Pekingu

Na turističkom sajmu China Outbound Travel & Tourism Market – COTTM, koji se održao od 18.-20. travnja u Pekingu, Turističkoj zajednici grada Zagreba uručeno je prestižno priznanje CTW 2012 (Chinese Tourists Welcoming Award) zlatna nagrada za marketinšku ponudu, u vrlo jakoj konkurenciji (Sejšeli, Francuska, SAD, Slovenija i dr.). Nagrade dodjeljuje COTRI – China Outbound Tourism Research Institute (Institut za istraživanje kineskog emitivnog turizma, sa sjedištem u Njemačkoj) svake godine u sedam kategorija: marketing, inovativni proizvod, internet/mediji, kvaliteta usluge, društvene mreže, trgovina i ukupno djelovanje na kineskom tržištu. Nagradu je dodijelio direktor Instituta, prof.dr. Wolfgang Georg Arlt.

Turističkoj zajednici grada Zagreba ova nagrada predstavlja priznanje brojnim marketinškim naporima da se Zagreb pozicionira i predstavi kineskom tržištu kao atraktivna destinacija. Zagreb je već prije desetak godina imao prvi u Hrvatskoj brošure na kineskom jeziku, jednako tako i svoje web stranice prilagodio je turistima s ovog specifičnog tržišta te je tako dostupna na kineskom jeziku. Ured Turističke zajednice grada Zagreba već dugi niz godina nastupa na specijaliziranim turističkim sajmovima u Kini (Dalian, Peking, Shanghai, Canton, Guangzhou, Kunming, Hong Kong), snimljeni su i filmovi s Kinezima koji žive ili su posjetili Zagreb i koji govore o tome što im se svidjelo u Zagrebu. Također, inicijativom Turističke zajednice, Zagreb ima i licenciranog vodiča na kineskom jeziku, što je iznimno zanimljivo kineskim touroperatorima.

Podsjećamo, prema WTO-u, kinesko tržište je najbrže rastuće turističko tržište na svijetu – u 2010. 57,5 milijuna Kineza putovalo je u inozemstvo, a već u 2013. predviđa se kako će ta brojka premašiti 90 milijuna. Kina je i najveće azijsko emitivno tržište, a putovanja preko granice postala su dio stila života kineske srednje klase. U prosjeku troše 6.000 US$ po putovanju po osobi, od kojih 1.500 US$ na kupovinu. Zanimaju ih drugačije kulture, gastronomija, kupovina, vino, zabava, kockarnice, golf. Na COTTM sajmu Turistička zajednica grada Zagreba nastupila je zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, a istom su se pridružile i hrvatske putničke agencije i Veleposlanstvo RH u Pekingu. Aktivnosti prezentacije biti će nastavljene prezentacijom hrvatske turističke ponude te poslovnom radionicom predstavnika hrvatskih, slovenskih i kineskih turističkih agencija koje će se održati 23. travnja u Šangaju.

Zagreb je u 2011. godini posjetilo 10.240 kineskih turista koji su ostvarili 13,805 noćenja, što u odnosu na 2010. godinu predstavlja porast od 84 posto u dolascima te 49 posto u noćenjima. Naime, tada je, prema podacima TZGZ, zabilježeno 5.568 dolazaka i 9.285 noćenja turista iz Kine. Ovaj izuzetan pozitivan trend se nastavlja i u prvom kvartalu 2012.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*