U Klubu Aluminij otvara se izložba “Tradicijski nakit Hrvata u BiH”

tradicijski-nakit-2Večeras u 19 sati, u Klubu Aluminij, u sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske, bit će otvorena izložba iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije, Buško jezero-Tomislavgrad “Tradicijski nakit Hrvata u BiH”. Ulaz je slobodan!

O izložbi: Samostan-duhovni centar Karmel sv. Ilije na obalama Buškog jezera, u okolici Tomislavgrada, dio je Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa i jedini samostan karmelićana u BiH. Karmel sv. Ilije blagoslovljen je i otvoren 20. srpnja 2006.

Uz aktivnosti oko organizacije i provođenja programa duhovnoga sadržaja, samostan je angažiran i na području kulture, osobito u čuvanju i promicanju tradicijske kulture. Svojim značajem i veličinom izdvaja se etnografska zbirka tradicijske odjeće i nakita.

Etnografska zbirka u karmelu sv. Ilije jedinstvena je samostanska zbirka u BiH. Dok su druge samostanske zbirke uglavnom regionalne, zbirka karmelićana jedina ima nacionalni karakter. Naime, to je jedina zbirka koja sustavno prikuplja i čuva nošnje Hrvata iz cijele BiH. Tako je prikupljeno sto i četrdeset kompleta nošnji. Jedinstvenost ove zbirke jest da se u njoj prikupljaju i čuvaju nošnje i nakit Bošnjaka i Srba iz Bosne i Hercegovine. Do sada je zbirka predstavljena, u raznim prigodama, u Sarajevu, Pekingu, Zagrebu, Parizu, Gannatu, Kazanu…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*